Burgemeester Femke Halsema roept veel weerstand op bij rechts, maar ook een deel van links hoeft haar niet. Voor een GroenLinks-politica is Halsema in de ogen van linkse activisten namelijk veel te rechts, veel te liberaal.

Journalist Carel Brendel, die onderzoek doet naar moslimextremisme en extreemlinks, is van de weeromstuit best wel positief over Halsema. Zij stond namelijk achter de vrijheid van meningsuiting van Ayaan Hirsi Ali, zorgde ervoor dat radicale elementen in GroenLinks als René Danen en Mohamed Rabbae op een zijspoor werden gezet en last but not least heeft de voormalige GroenLinks-leidster zich tegen Identity Politics gekeerd.

Niet alleen de rechtse partijen in de gemeenteraad en in de Tweede Kamer, maar ook BIJ1 en DENK zullen Femke Halsema stevig onder vuur nemen. Voor rechts is Halsema het symbool van de Grachtengordel, de elite, van links. Voor radicaal links staat ze daarentegen symbool voor pluche links: Halsema is volgens anarchisten, trotskisten en andere buitenparlementaire activisten, en BIJ1 en DENK natuurlijk, te gematigd, te weinig revolutionair, te wit, te seculier, te D66.

Dgzthdsw4aajasg

 

Frank van der Linde

 

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons