Tweeps worden weggepest. Wat nu?

Willem Bosch, Sarah Sluimer, Laurens Collée, Nadia Ezzeroili en Myrthe Hilkens zijn onlangs gestopt met Twitter. En ons aller Rik de Jong heeft een twitterpauze ingelast. Van Rik de Jong weten we dat hij weer gaat twitteren straks, maar van de rest is dat nog niet zeker. Vorig jaar vertrok Tinke Ceelen van Stichting Vluchteling met veel drama van Twitter, om vervolgens haar account weer te reactiveren. GroenLinks-coryfee Femke Halsema is echter definitief gestopt.

Bovengenoemde tweeps hebben uitgesproken linkse standpunten en/of zijn kritisch op radicaal rechts, voor populistische trollen reden om het hen zo zuur mogelijk te maken. Heb je kritiek op Thierry Baudet, Wierd Duk, Geert Wilders of ben je voor vluchtelingen of genuanceerd over de islam, dan krijg je de Völkische horden in je nek. Thierry Baudet en Geert Wilders zijn politici en houden zich wijselijk buiten twitterfitties, maar journalist Wierd Duk zwaait met de botte bijl woest om zich heen. Duk begon de leugens over Rik de Jong weer te verspreiden. En Duk zocht enkele dagen ook weer ruzie met mij. Gewoon om het ruzie maken. Ik ben zeker niet iemand die zijn ‘vijanden’ de linkerwang toekeert, maar ik pak ook niet iedere handschoen op die naar mij wordt toegeworpen. Wierd Duk wilde deze keer te graag ruzie. Dan krijg je het lekker niet.

Overigens hebben we, nuance nuance, niet alleen met rechtse horden te maken. Ook door links wordt er gestookt en gesard, worden andersdenkenden regelmatig ten onrechte als ‘racist’, ‘seksist’ of ‘islamofoob’ (de linkse onheilige drie-eenheid) geframed en grijpen de allerergste gekkies zelfs de telefoon om je werkgever te bellen of je familie te bedreigen.

Het doel van de horden, links en rechts, is hetzelfde: ze willen hun superioriteit en hun grote gelijk tonen door anderen te intimideren. De toetsenbordhelden doen dit het liefste anoniem, want dan kunnen anderen je niet aanspreken op je huftergedrag.

In Elementaire deeltjes vergelijkt Houellebecq de menselijke samenleving met die van apen. Wij denken dat wij rationele wezens zijn, maar eigenlijk verschilt ons gedrag niet zo veel van de dieren. Bij apen gaat het erom wie er bovenop de apenrots zit, het alfamannetje, die de andere aapjes mag meppen en de vrouwtjes krijgt. Nederland Twitterland lijkt ook op een apenrots. De alfa-aapjes (v/m/t/q) krijsen wat en de juichaapjes apen dit na. Het gaat niet om de waarheid, om feiten, om argumenten en om de rede, maar puur om sociale status. Uiteraard zijn er op Twitter gelukkig ook redelijke mensen en wordt er veel gelachen, maar redelijke mensen trekken in tegenstelling tot sekteleiders geen massa’s hersenloze volgelingen.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons