En Bart Nijman van GeenStijl riep zijn volgers op mijn nummer aan te melden voor dure ringtones.

 

Enkele weken geleden had Wierd Duk mij op Twitter geblokkeerd. Aanleiding was mijn kritische stuk over hem waarin ik zijn voornemen hekelde de identiteit van blogger Ikje Ergens bekend te maken. Ikje Ergens schrijft anoniem kritische verhalen over extreemrechts en het extreemrechtse netwerk, altijd goed onderbouwd, vandaar dat hij/zij veel vijanden heeft gemaakt. Wierd Duk meende achter zijn/haar identiteit gekomen te zijn en dreigde dit openbaar te maken, een vorm van intimidatie die ‘doxing’ wordt genoemd.

Hoewel Duk mij daarna had geblockt en ik hem volgde hij mij nog wel intensief, via een anoniem venster, via nepaccounts of via andere twitteraars die hem dingen DM’en. Toen ik gisteren op station Weesp stond omdat de treinen naar Hilversum niet meer reden twitterde ik mijn telefoonnummer naar het radioprogramma De Taalstaat. De contactpersoon die ik moest hebben kon ik namelijk niet bereiken en er was geen ander telefoonnummer voor handen. Het twitteraccount werd goed bijgehouden, dus ik moest zo snel mogelijk contact maken. Vanwege de hitte van gisteren vergat ik mijn DM te verwijderen. Zodat Wierd Duk een screenshot van mijn tweet kon maken, zodat iedereen mijn 06 zou zien. Waarin hij zijn volgers – impliciet natuurlijk – opriep mij telefonisch lastig te vallen. Duk stuurt zijn horden op andersdenkenden af. Meestal word je door veel (anonieme) trollen uitgescholden, maar bellen kan ook. Mijn telefoonnummer kun je via internet makkelijk vinden, maar als je het twittert (ook al is het in een bericht dat niet voor iedereen bestemd is) is het blijkbaar openbaar en ben je vogelvrij.

Duk werd na zijn tweet door verschillende twitteraars aangesproken op zijn gedrag. Dit leidde er uiteindelijk toe dat hij zijn tweet verwijderde. In tussentijd was ik door vijf mensen gebeld, die niks zeiden en daarna meteen ophingen, en kreeg ik een raar SMS-je.

 

Dat SMS-je kwam wellicht door de oproep van Bart Nijman van GeenStijl, die nog een stapje verder ging dan Wierd Duk. Nijman riep zijn volgers op mijn 06 aan te melden voor dure ringtones. Hij zei in zijn tweet het tegenovergestelde, maar het is duidelijk wat zijn bedoeling was: Ewout Klei als andersdenkende ook financieel te duperen. Dit is dezelfde Nijman die ‘broodroof’ riep toen Nederlandse feministen opriepen om GeenStijl te boycotten. Nijman vindt het geen probleem om andere mensen van hun brood te beroven. In die zin is het goed dat Nijman deze tweet geplaatst heeft. Hij laat zijn true colors zien.

’06-gate’, zoals deze ophef nu al genoemd wordt, zorgde er toch voor dat ik mijzelf achter de oren heb gekrabd. Niet alleen dat ik sneller mijn privé-gegevens moet verwijderen op Twitter, maar ook hoe vervelend trollen en trollenkoningen kunnen zijn. Vandaar mijn solidariteit (wat trouwens niet automatisch betekent dat ik het met ze eens ben) met Dirk-Jan van Baar (hij is trouwens niet links, wel kritisch over extreemrechts), Peter Breedveld, Kinge Siljee, Asha ten Broeke, Sybren Kooistra, Sylvana Simons, Leo Lucassen, Sarah Sluimer, Loes Reijmer en al die anderen. En iedereen die ik ooit een beetje heb gepest (nooit op de onder-de-gordel-wijze van Duk of Nijman uiteraard), heel erg sorry daarvoor. Het oneens zijn met mensen is een ding, maar andersdenkenden intimideren en stalken, dat is te walgelijk voor woorden. In tegenstelling tot bovengenoemde mensen ben ik niet bedreigd. Dat lijkt mij helemaal eng.

Laat ik met een grapje afsluiten. Trollen die alleen maar bellen zijn natuurlijk behoorlijk zielig en je kunt ze ook – in stijl, doe het altijd in stijl – terugtrollen:

Afbeelding: Screenshot Youtube