Aan de studentenraadsverkiezingen van de UvA doet nu ook een altechtse studentenpartij mee. De Facultaire Studentenraad vindt Roede discriminerend en heeft een brief geschreven aan het centrale stembureau van de UvA, zo meldde de universiteitskrant Folia gisteren. Ewout Klei analyseerde de standpunten van Roede en sprak met de initiatiefnemer, Thijs Binnenkade.

Roede

De nieuwe studentenpartij heet Roede, niet een verwijzing naar de fasces, de bijl en roedenbundel van de Oude Romeinen, maar naar de roe van Zwarte Piet. Zwarte Piet is ook in het logo van de nieuwe partij verwerkt. Roede protesteert tegen de politieke correctheid aan de UvA en provoceert door voor het symbool van Zwarte Piet te kiezen, dat door veel mensen tegenwoordig met racisme in verband wordt gebracht. Zwarte Piet wordt zo een meme, net als de groene kikker Pepe dat is voor de Alt-Right in de Verenigde Staten.

Het programma van Roede is zo provocerend, dat je het gewoon nauwelijks serieus kunt nemen. Zo pleit de partij voor het ontslag van openlijk linkse docenten, moeten mensen die pleiten voor diversiteit maar naar de VU gaan, moet er minder democratie komen en meer rendementsdenken.

De Facebookpagina van Roede lijkt heel erg op de Facebookpagina Dank Thierry Baudet Memes, waar Jalta eerder al over schreef. Er zijn allemaal memes op geplaatst, provocerende plaatjes die grappig moeten zijn. Op een cartoon (de uitgelichte afbeelding helemaal bovenaan dit artikel) wordt de vraag gesteld of je linkse agitators uit een helikopter wil gooien, als je daarmee miljoenen mensen kunt redden die slachtoffer zullen worden van het communisme.

Een adere meme verwijst naar de Japanse Manga-strip de Vinland Saga, waarin de Deense Vikingen een deel van Engeland hebben veroverd. In plaats Vikingen zie je echter Zwarte Piet met de roede, die blanke meisjes in slavernij brengt. Je ontkomt niet aan de indruk dat deze meme verwijst naar de vluchtelingencrisis en de angst voor een tsunami aan zwarte migranten die ‘onze vrouwen’ komen verkrachten.

Roede2

Roede verwijst vanzelfsprekend ook naar het Forum voor Democratie van Thierry Baudet, door de term ‘partijkartel’ te gebruiken.

Image may contain: one or more people and text

Ten slotte deelt Roede een cartoon van de libertarische cartoonist Ben Garrrison. Hierop zien we een Nederlandse molen, met daarin Geert Wilders, die met wieken in de vorm van een hakenkruis de EU, een ISIS-strijder en de Turkse leider Erdogan wegschopt.

 

 

‘Ik ben in de eerste plaats libertariër’
Initiatiefnemer van Roede is Thijs Binnenkade, een derde jaars geschiedenisstudent aan de UvA. Hij vindt de UvA heel erg links, ook bij geschiedenis zijn ze dat: ‘Medestudenten zeiden tegen mij, ik ben rechts, want ik stem D66. Dat is veelzeggend.’ Is Binnenkade bang dat de UvA zijn nieuwe partij probeert te verbieden? ‘Het zijn enorme zeikerds. Het kan van alles zijn. Ze kunnen proberen Roede te verbieden. Maar het kan ook zijn dat ze willen dat ik een toontje lager moet zingen.’Image may contain: 1 person, close-up

Binnenkade noemt zichzelf een libertariër en stemde op 15 maart ook op de Libertarische Partij, hoewel hij het Forum voor Democratie ook heel goed vindt, ‘maar zij zijn mij toch te links’. Net als Yernaz Ramautarsing, die de libertarische ideologie aanhangt en nu actief is voor het FvD, komt Binnenkade uit de JOVD Amsterdam. ‘Ik ben echter alleen lid op papier hoor, helemaal niet actief.’

Zijn partij Roede heeft geen officiële banden met het Forum voor Democratie, maar is volgens Binnenkade wel door deze partij politiek geïnspireerd. ‘Het Forum voor Democratie doet aan memes, wij doen dat ook.’ In tegenstelling tot het FvD gebruikt Roede Pepe, de groene kikker van de Alt-Right, niet. Maar Binnenkade bevestigt dat Zwarte Piet eigenlijk de Pepe van Roede is. Beschouwt Binnenkade zichzelf ook als Alt-Right? ‘Ik ben in de eerste plaats libertariër. Maar ik zie ook raakvlakken tussen wat ik vind en de Alt-Right.’

Ten slotte, de memes die lijken op te roepen tot geweld, wat vindt Binnenkade daar eigenlijk van? Volgens Binnenkade moet er een onderscheid gemaakt worden tussen agressie en geweld:

Geweld kan soms goed zijn, als zelfverdediging. Zo verdedigde de Chileense generaal Pinochet het volk tegen de linkse agressie toen hij in 1973 een staatsgreep pleegde tegen president Allende. Daarvoor was geweld nodig, maar dat was ter zelfverdediging. De marxisten maakten een puinhoop van het land. Pinochet was een held. Hij zorgde dat het weer goed met Chili ging, door zijn libertarische economische politiek. Agressie daarentegen is verkeerd. Rechts doet ook niet aan agressie. Daar heeft links het monopolie op. En nee, ik ben geen nationaal-socialist. De nationaal-socialisten waren namelijk helemaal niet rechts. Ik ben dat juist wel.

 

Conclusie

Hoewel je zeker kritisch kan zijn over de UvA en de doorslagen politieke correctheid op deze inderdaad zeer linkse universiteit slaat Roede helemaal naar de andere kant door. Het is geen LOL-partij, zoals Bert Brussen van The Post Online onterecht concludeert. Roede gebruikt Zwarte Piet als Pepe-symbool en gebruikt deze in een racistische context (zwarte vluchtelingen die blanke vrouwen zouden misbruiken), de partij fantaseert hardop over geweld tegen links, verdedigt dictators en gebruikt zelfs het hakenkruissymbool. Je hoeft geen linkse ‘zeikerd’ te zijn om het zeer oneens te zijn met de ideeën en idealen waar Roede, als een lokale variant van het Forum voor Democratie, voor staat. Zoals je de Loony Left hebt, idioot links, bestaat er ook zoiets als de Loony Right.