Wetenschapper Eric Hendriks heeft naar aanleiding van het geheime etentje van Thierry Baudet met de Amerikaanse racist Jared Taylor zijn lidmaatschap van het Forum voor Democratie opgezegd. Eerder al beëindigde politicoloog Arnout Maat zijn lidmaatschap. 

 

Eric Hendriks maakte zijn besluit bekend aan de redactie van het weekblad De Kanttekening, waar Hendriks ook columnist is:

 

Eric Hendriks (heeft) zijn lidmaatschap van het Forum voor Democratie opgezegd uit protest tegen het geheime etentje van Thierry Baudet met Jared Taylor, een racistische intellectuele inspirator van de Amerikaanse Alt-right-beweging. De Correspondent onthulde dat dat etentje heeft plaatsgevonden. Hendriks: ‘Ik heb Thierry net verteld dat zijn stunt mij wantrouwig stemt en dat het op zijn minst respectloos is tegenover alle mensen die hem met regelmaat tegen beschuldigingen van racisme verdedigd hebben.’

 

Ook op twitter liet Hendriks zich kritisch uit. Hij is tegen Identity Politics, maar ook tegen Identity Politics van rechts.

Eerder heeft politicoloog Arnout Maat, auteur van het boek Particratie, zijn lidmaatschap van het Forum voor Democratie opgezegd. Hij heeft hier in de media verder geen ruchtbaarheid aan gegeven. Aanleiding waren de racistische uitlatingen van Robert de Haze Winkelman op twitter, waar de FvD-prominent een antisemitisch complotverhaal aanprees.

Eric Hendriks en Arnout Maat willen echter liever niet verder ingaan op de redenen waarom ze afscheid hebben genomen van het Forum voor Democratie. ‘Dat voelt toch een beetje als natrappen.’

 

Angst voor rassenvermenging leeft diep bij het Forum voor Democratie

VVD, D66 en CDA: sluit het Forum voor Democratie uit als coalitiepartner