Ook Nausicaa Marbe van De Telegraaf en Constanteyn Roelofs van GeenStijl twijfelen aan ondergangsprofetieën Jan van de Beek.

 

Voormalig TPO-scribent Miko Flohr fileerde op zijn blog het ondergangsdenken van migratiewetenschapper Jan van de Beek, die in De Telegraaf beweerde dat aan het einde van deze eeuw ‘miljoenen inwoners zich niet met Nederland identificeren’. Kern van Flohrs betoog: we kunnen geen goede voorspellingen over wat er over enkele decennia gebeuren gaat, omdat de geschiedenis heel grillig verloopt. In de jaren dertig van de vorige eeuw had men niet kunnen dromen dat de katholieke zuil, de zuil met de grootste gezinnen, in de jaren zestig volkomen zou imploderen.

Constanteyn Roelofs prees Flohrs artikel aan op GeenStijl, bijzonder omdat GeenStijl Roelofs in het verleden wel eens censureerde als hij kritisch was over populistische ideeën. Maar ook Nausicaa Marbe van De Telegraaf is kritisch op Van de Beek. Marbe, die zelf uit Oost-Europa komt, is volgens de definitie van Van de Beek geen echte Nederlander en haar kinderen ook niet.

De kritiek van Roelofs en Marbe is een goed teken. Dit wijst er namelijk op dat binnen de rechte mediazuil nog steeds mensen zijn die hun gezond verstand gebruiken en tegen de stroom in kritisch staan tegenover het dominante populistische discours.

 

Uitgelichte afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons