Gisteren was Volkskrant-columnist en historicus Dirk-Jan van Baar woedend op Jelte Wiersma van Elsevier Weekblad. De Brusselse correspondent van het conservatief-liberale magazine slingerde namelijk nogal agressieve tweets de wereld in over Angela Merkels Wilkommenskultur, naar aanleiding van de moord op een Duits meisje. Een van de verdachten, een 20-jarige Irakese vluchteling, vluchtte hals over de kop met zijn familie terug naar Irak. Wat volgens sommige mensen weer het bewijs was dat Irak veilig is en vluchtelingen hier niets te zoeken hebben. Van Baar vond dat Elsevier met Wiersma van het padje was en voor de gemakkelijke weg van het populisme koos.

De Telegraaf is vaak onversneden populistisch. Dat komt door journalist Wierd Duk, die nogal bevooroordeelde verhalen schrijft over de stemming in het land. Vandaag was er ophef over het artikel ‘Martelaar van arbeidersklasse’, waarin Duk de extreemrechtse activist Tommy Robinson op het schild heft. Robinson is de held van extreemrechts en populistisch rechts omdat hij kritiek heeft op de zogenoemde grooming gangs, Pakistaanse bendes die verdacht worden van het seksueel misbruiken van autochtone Britse meisjes. De ‘Main Stream Media’ en de linkse politiek zouden dit het liefst in de doofpot willen stoppen, is het frame, omdat de verkrachters moslim zijn.

Het is ingewikkelde materie. Natuurlijk moet je misdrijven niet in de doofpot stoppen, maar het andere uiterste is moslims, vluchtelingen of links beleid in het verdachtenbankje plaatsen, vanwege de vermoedelijke misdaden van enkele rotte appels. De ophitsende stukken van Wierd Duk, waarin extreemrechtse activisten als held worden gebombardeerd, dragen niet bij aan een betere samenleving. En ook niet aan een betere journalistiek.

 

Afbeelding: Screnshot Youtube