BIJ1-leider Sylvana Simons had gisteren flinke kritiek op GroenLinks-burgemeester Femke Halsema’s moskee-uitspraken bij AT5,  Halsema reageerde woedend.

 

Femke Halsema zorgde vorige week voor veel ophef met haar uitspraken dat moskeeën waar ‘een imam een aantal keren afschuwelijke preken houdt over dat vrouwen onderdanig moeten zijn en homoseksualiteit misdadig is’ in het uiterste geval gesloten moeten kunnen worden. Sylvana Simons, fractievoorzitter van BIJ1 in de Amsterdamse gemeenteraad, vond de uitspraken van Halsema heel fout. Het sluiten van moskeeën gaat volgens Simons in tegen de rechtsstaat die Halsema juist moet beschermen. Halsema verdedigde als GroenLinks-leider in de Tweede Kamer de vrijheid van meningsuiting, ook als het ging om extreemrechtse ideeën. Dat Halsema extreemrechts blijkbaar wel de vrijheid van meningsuiting gunt, maar radicale moslims niet, vindt Simons een slechte zaak. Ze moet pal staan voor de vrijheid van meningsuiting van iedereen.

Halsema voelde zich persoonlijk aangevallen door Simons. Ze had zich als Kamerlid altijd tegen extreemrechts gedachtegoed verzet en dit ook actief bestreden. Halsema heeft als parlementariër ‘dag in, dag uit geageerd tegen vreemdelingenhaat’.

Hoewel dat optreden van toen natuurlijk te prijzen is ging het Simons daar helemaal niet om. Halsema stond als Kamerlid namelijk ook pal voor de vrijheid van meningsuiting, ook van mensen met wie zij het volkomen oneens was. Ayaan Hirsi Ali bijvoorbeeld, het VVD-Kamerlid dat onder VVD-fractieleider Josias van Aartsen, hele felle aanvallen deed op de de islam en na de moord op Theo van Gogh moest onderduiken. Simons heeft het idee dat Halsema toleranter is tegenover extreemrechts dan tegenover radicale moslims. Extreemrechts wordt alleen met woorden bestreden, terwijl radicale moslims niet meer naar moskee kunnen gaan als het aan Halsema ligt. Los van wat je van de ideeën van radicale moslims vindt, hierin heeft Sylvana Simons gewoon volkomen gelijk.

 

Afbeelding: Sylvana Simons in Den Haag, toen BIJ1 nog Artikel1 heette. © Ewout Klei