Als je enigszins rechts bent geneigd, stem dan met dichtgeknepen neus VVD. Ben je links, stem dan GroenLinks. Deze twee partijen zijn de enige die boven FvD kunnen eindigen. Een stem op de rest is een stem op Baudet.

Maakt dat uit, wie de grootste wordt? Ja dat maakt uit. Enorm veel zelfs. Politiek op korte termijn, het gebruikelijke coalitiegepriegel, gaat het niet meteen beïnvloeden. Maar politiek op langere termijn gaat over verhaallijnen. En de uitslag morgen kan die fors beïnvloeden. Als we op donderdag wakker worden in een land waarin de partij van een openlijk racistische complottheorieën verspreidende politicus de grootste wordt, heeft dat 100% zeker impact op die verhaallijnen. En op ons zelfbeeld.

Is het dan minder erg gesteld met ons land als FvD niet de grootste wordt? Nee, we hebben dan nog steeds forse problemen. Rechtse partijen moeten zich bezinnen op hun ideologische samenspanning met deze club. Media moeten zich afvragen of zij FvD niet hebben helpen grootmaken. Serieuze interne debatten zullen nodig zijn, zowel op rechts als in de mediawereld. Deze debatten moeten uiteindelijk tot een bijstelling van de aanpak ten opzichte van extreemrechts leiden: een cordon sanitaire en/of het openlijk benoemen van extreemrechtse leugens en complottheorieën.

Maar daarvoor is tijd nodig. Zolang er geen cordon sanitaire afspraak bestaat zal elke keer weer opnieuw extreemrechts buiten de deur moeten worden gehouden. Voorlopig leven we dus van verkiezing naar verkiezing. Natuurlijk mag je ook op de partij van je 1ste voorkeur stemmen (bij voorkeur op een vrouw – lees bij StemopeenVrouw.com voor verdere uitleg hoe je dat het beste kunt aanpakken). Maar je moet dan wel accepteren dat als iedereen dat doet, de kans bestaat dat FvD de grootste wordt.

De vraag waarmee je het stemhokje in gaat is of dat wat uitmaakt. Je kan denken dat het wel meevalt. Ik denk dat een paar kiloton aan binnen- en buitenlandse krantenkoppen over extreemrechtse winst in het voorheen progressieve Nederland hun uitwerking niet gaan missen. Ik wil liever niet uitvinden wie er gelijk heeft.