Negentig aanhoudingen werden zaterdag verricht tijdens de landelijke Sinterklaasintocht in Gouda. Dit wekt de indruk dat het evenement een grote chaos was, maar wie er bij was, ervaarde het tegendeel. Een klein groepje radicale activisten deed haar best de sfeer te verzieken, maar het Sinterklaasfeest bewees zijn waarde: in tegenstelling tot de verdeeldheidzaaiende anti-Pietenlobby brachten de Goedheiligman en zijn hulpjes mensen uit alle geledingen van de bevolking samen. Daarom: drie hoeraatjes voor de Sint en zijn Zwarte Pieten.

De journalisten passeren elkaar in tegengestelde richting. “Er is daar weinig te zien, hoor,” tempert de verslaggever de verwachtingen bij zijn collega die op weg is naar het Huis van de Stad in Gouda, vlak voor het station, waar een grootschalige demonstratie was aangekondigd. Maar de opkomst van anti-Piet-actvisten valt tegen.

Is verbazing daarover eigenlijk wel op zijn plaats? De media proberen het afgelopen jaar bijna wanhopig een sfeer van rellerigheid en verdeeldheid rond het onderwerp Zwarte Piet te creeren. Maar als we op de peilingen af mogen gaan, is van werkelijke verdeeldheid nauwelijks sprake. Een recente peiling uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect liet zien dat maar liefst 96% van de bevolking Zwarte Piet gewoon zwart wilde houden. Het aantal voorstanders van verandering was zo klein dat het binnen de standaard foutmarge van de peiling viel, verwaarloosbaar klein dus. Zo bezien is het niet zo gek dat uiteindelijk slechts een handjevol tegenstanders de moeite nam om te komen demonstreren – al zal het feit dat het voor de intocht al uren regende er ook wel iets mee te maken hebben.

We shall overcome

Voor de journalisten jammer, want er was hen nogal wat beloofd. Volgens de Facebookpagina van actiegroep Kick Out Zwarte Piet zou Gouda het toneel worden van een protest “in de geest van Martin Luther King en Nelson Mandela”. Nee, aan grote woorden vooraf op internet geen gebrek. De Amerikaanse Burgerrechtenbeweging werd erbij gehaald, en het “We shall overcome” – dat voor deze ene keer even geen betrekking had op segregatie, lynchings en Bull Conner’s bloeddorstige honden in Birmingham, maar op de schmink op de gezichten van vrolijke kindervrienden tijdens een oer-Hollands midwinterfeest. Noem het vooruitgang voor de zwarte gemeenschap.

“We shall overcome” tijdens de Sinterklaasintocht in Gouda – het zou een potsierlijk gezicht zijn geweest, en het blijft de tienduizenden Sinterklaasvierders deze zaterdagmorgen gelukkig ook bespaard.

“De media hebben het zo ontzettend opgeblazen,”

constateert Jan Metselaar (61), die bij het Stadhuis onder zijn paraplu schuilt. “Ik ben net wezen kijken bij de demonstratie tegen Zwarte Piet. Er stonden twee mensen. Maar de NOS stond er wel met zijn neus bovenop.”

Arrestaties

Toch worden deze zaterdag tientallen aanhoudingen verricht. De burgemeester spreekt van een “grimmige” sfeer. Maar de arrestaties – allemaal van usual suspects, te weten antifascisten, beroepsgekwetsten en extreemrechts – vinden nagenoeg allemaal plaats buiten zicht van het grote publiek en slechts enkelen zijn het gevolg van een opstootje, vlak voor de officiële ontvangst van Sinterklaas op het Stadhuis. Een actievoerder houdt te midden van een groep medestanders een bordje met daarop “Zwarte Piet is racisme” omhoog, waarna er even wat reuring ontstaat, maar adequaat optreden van de politie drukt dit protest snel de kop in.

Op dit incident na is er van een dreigende sfeer absoluut geen sprake. Het blijft in Gouda gezellig en gemoedelijk.

Ook gekleurde Nederlanders hebben het zaterdag naar hun zin. Mahat Hassan (27) kwam vier jaar geleden uit Somalië naar Nederland en leerde het Sinterklaasfeest al snel waarderen. Wachtend op de komst van Sinterklaas noemt Hassan het een mooie Nederlandse traditie. “Ik snap die discussie over Zwarte Piet niet. Dit is gewoon een leuk kinderfeest.”

Ook Marlene Lopez (31) uit Voorburg geniet van het evenement, samen met haar geschminkte zoontje Benjamin. “Ik heb me nooit gediscrimineerd gevoeld door Zwarte Piet,” vertelt de donkere Lopez, die 24 jaar geleden vanuit Portugal naar Nederland kwam. “Ik vind het jammer hoe sommigen op deze manier een traditie proberen te verpesten.”

Maar tot het verpesten van het Sinterklaasfeest komt het radicale groepje actievoerders zaterdag niet. Blank, zwart, autochtoon, allochtoon, kind, vader, opa – alles en iedereen blijft ondanks de regen vrolijk en opgewekt. Ze joelen naar de Pieten en zwaaien naar de Sint. Daarmee slaagt het Sinterklaasfeest andermaal glansrijk in datgene waarvoor het is bedoeld – en wat de verzuurde anti-Pietenlobby zo in de weg staat: het bij elkaar brengen van mensen, ongeacht leeftijd, afkomst of geloof.

Tot hier en niet verder

Resteert de vraag waarom de mensen die achter de knoppen zitten überhaupt moeite steken in het aanpassen van Zwarte Piet, terwijl het kleine groepje luidruchtige tegenstanders dat zij trachten te plezieren hier amper interesse in of dankbaarheid voor toont – zoals de Volkskrant zaterdag ook constateerde.

Gehecht als de beroepsgekwetsten zijn aan hun slachtofferschap zullen zij blijven volharden, zich daarin verzekerd wetend van de onvoorwaardelijke steun van de gevestigde media die – overlopend van begrip – tot in lengte van jaren hun klaagzang in beeld zullen blijven brengen.

Toch heeft het er alles van weg dat het Nederlandse volk in deze kwestie – uniek – als één man een duidelijke streep trekt: tot hier en niet verder, deze traditie geven wij niet op.