Je bent uiteraard niet meteen extreemrechts als je kritiek levert op misstanden in islamitische kring. Maar als je je wil inzetten voor vrouwenrechten van moslima’s kun je je beter niet inlaten met Leefbaar Nederland, het Forum voor Democratie en GeenStijl. Dat werkt contraproductief.

 

‘Nepfeminist’ en ‘huisdier’

Ophef op Twitter. Blogger Petra Kramer had felle kritiek op Shirin Musa, omdat de activiste van Femmes for Freedom nogal amicaal is met Wierd Duk van De Telegraaf, Bart Nijman van GeenStijl en Leefbaar Rotterdam en gesproken heeft op een bijeenkomst van het JFVD, de jongerenorganisatie van het Forum voor Democratie. Kramer was keihard in haar oordeel. Ze kwalificeerde Shrin Musa als ‘nepfeminist’: ‘Ze kiest de kant van rechtsextremisme. Als zij aan de macht zijn mag jij als huisdier blijven van ze.’

Uiteraard onderschrijf ik deze nogal hatelijke kwalificatie niet. Shirin Musa zet zich uit volle overtuiging in voor de rechten van moslima’s in ons land. Ze stuit hierbij regelmatig op tegenstand, van een islamitische partij als NIDA maar ook van intersectionele feministen als Sylvana Simons en Anja Meulenbelt. Het feit dat ze daarom bij ‘rechts’ aanklopt is daarom goed te begrijpen.

 

Bien étonnés de se trouver ensemble

Maar Musa gaat hierin nogal ver. Ze werkte voor een postercampagne samen met Leefbaar Rotterdam, ze liet zich interviewen door Wierd Duk en PowNews, ze nam het op voor GeenStijl tijdens Loes Reijmer-gate en last but not least sprak ze op een jongerenbijeenkomst van de partij van Thierry Baudet. Een partij die nou niet bepaald bekend staat als vrouwvriendelijk, gezien het feit dat Thierry Baudet de omstreden versiercoach Julien Blanc verdedigde. Bien étonnés de se trouver ensemble.

Hier een voorzichtige kritische noot bij plaatsen maakt je niet meteen een  ‘regressief links’, een ‘wegkijker’ of een ‘semi-feministische mansplainer’. Dat er in sommige islamitische kringen vrouwen worden onderdrukt is problematisch en het is goed dat hier aandacht voor wordt gevraagd. Nogmaals, Shirin Musa doet goed werk. Maar door zich met omstreden partijen (in de brede zin van het woord) in te laten, die Musa’s verhaal gebruiken voor hun rabiate anti-islamagenda, ondergraaft ze haar eigen positie. En daardoor maakt ze het haar criticasters Petra Kramer, Anja Meulenbelt, Nourdin El Ouali, Sylvana Simons en anderen wel erg gemakkelijk om Musa weg te zetten als handlanger van extreemrechts.

Nogmaals, ik bestrijd Shirin Musa niet, Jalta doet dat natuurlijk ook niet. Maar je kunt wel stellen dat ze soms nogal onhandig opereert. Wat heb je als vrouwenrechtenactivist in vredesnaam te zoeken op de kick-off van de Jongerenorganisatie Forum voor Democratie?

 

Afbeelding: Screenshot uit ‘De Tafel van Tijs’