Niet Snapchat, Instagram of Bitmoji, maar LegalFling. Met deze app kan je legaal met elkaar naar bed in Zweden. Het heeft, helaas, zo ver moeten komen dat er een  applicatie nodig is om na een avondje stappen nog even ‘af te zakken’. Het idee is absurd, maar los daarvan is het concept van deze app totaal onwerkbaar.

De #metoo campagne heeft niet alleen een heksenjacht op mannen als bijwerking, maar ook nieuwe wetgeving in Zweden. De regering wil de wet zo aanpassen dat er wederzijdse toestemming moet zijn om met elkaar naar bed te gaan. Eerder schreef ik al de bezwaren die met dit idee meekomen, waaronder ook praktische belemmeringen vallen. Met deze app beweert de Nederlander Rick Schmitz, maker van LegalFling, dat de problemen opgelost zijn. Niets is minder waar.

Allereerst is het volkomen absurd om te denken dat deze app daadwerkelijk gebruikt gaat woorden. Stel je voor dat je een leuke bedpartner voor de avond hebt ontmoet en diegene mee naar huis neemt. De spanningen lopen hoog op, maar dan… ‘Wacht! Eventjes LegalFling aanzetten!’. Te bizar voor woorden. Naast de wetgeving van Zweden helpt deze app mee om de romantiek uit het seksleven te halen.

Bovendien is het compleet onwerkbaar. De algemene voorwaarden voor seks zijn niet praktisch, eenieder kan elk moment het ‘contract’ veranderen. Even swipen en je preferenties voor onder de lakens zijn gewijzigd. Zo kan ook makkelijk onder druk van je partner het contract gewijzigd worden. Ondanks dat Schmitz claimt dat het juridisch bindend is, heeft zo’n vloeibaar contract weinig waarde.

De oplossing om met deze Black Mirror aflevering te stoppen is heel simpel: praat met elkaar. Pak problemen niet aan met symboolpolitiek of symptoombestrijding, maar zorg dat er een cultuurverandering plaatsvindt. Ideeën over verkrachting veranderen niet door een enge app of absurde wetgeving.

Afbeelding: Pxhere