Ophef in Amerika: de linkse journaliste Sarah Jeong twitterde ‘cancel white people’, vergeleek “dumbass f****** white people” met honden en sprak de hoop uit dat ze snel zouden uitsterven. 

Sarah Jeong zei dat ze deze uitlatingen deed omdat ze op Twitter gek werd getrolld door alt-rechtse racisten, die haar gingen pesten omdat ze een Asian American was. Haar vijanden betaalde ze met gelijke munt terug. Omdat de New York Times naar de context keek werden haar uitlatingen vergeven. Niettemin nam de krant afstand van haar uitspraken, die niet passen bij de New York Times.

Het moge duidelijk zijn: als Sarah Jeong deze uitspraken deed over zwarte mensen of over moslims werd ze op staande voet ontslagen. En terecht. Dat ze haar baan nu mag houden, omdat de mensen die ze discrimineert witte/blanke mensen zijn, is meten met twee maten. Ergens is dat ook wel weer begrijpelijk, omdat zwarte mensen in de Verenigde Staten eeuwenlang slachtoffer waren/zijn van discriminatie en moslims sinds 9/11 steeds vaker, terwijl witte/blanke mensen in de Amerikaanse samenleving een hele andere positie hebben.

De grote vraag is hoe we met links racisme moeten omgaan. De maatschappelijke context doet er toe. Discriminerende uitspraken over minderheidsgroepen zijn erger dan die over groepen die tot de meerderheidscultuur behoren. Het is daarom ook terecht dat we harder vallen over iemand die zwarte mensen met apen vergelijkt of moslims allemaal het land uit wil gooien, dan een linkse vrouw die witte mannen zegt te haten. Niettemin zijn ook zulke harde, ongenuanceerde, racistische uitspraken niet goed te praten. Haattaal hoort gewoon niet in het publieke discours thuis.

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons