Vandaag is niet het eerste scheurtje in de coalitie ontstaan. VVD staat tegenover zijn coalitiegenoten D66, ChristenUnie en CDA in de vraag of kinderen uit het Islamitische kalifaat gehaald moeten worden. ‘Voor je het weet komen de ouders erachteraan. De VVD kiest voor de veiligheid en de vrijheid van de kinderen in Nederland!’, laat Arno Rutte weten. Hiermee gooit de VVD niet alleen de pet naar de veiligheid van kinderen in andere landen dan Nederland, ook speelt de partij in op onderbuikgevoelens.

Allereerst is de vraag wie Nederlander is en wie niet. Ben je Nederlander als je hier geboren bent? Volgens de VVD niet. Afreizen naar een gebied denaturaliseert je niet, en zeker niet als je een kind bent. Als kind ben je namelijk niet toerekeningsvatbaar en bepalen je ouders praktisch alles voor je. Dat is niet alleen in het recht zo, ook in het echte leven. Jonge kinderen in het kalifaat hebben geen enkele schuld aan de bijzonder stomme keuzes van hun ouders.

Daarom is het noodzakelijk dat we die kinderen niet in de steek laten. Zij zijn geboren in Nederland, zij horen hier thuis. Nederlanderschap verdien je niet, dat heb je of je hebt het niet. Met het kleinste greintje empathie had de VVD al beseft dat ze kinderen in IS-gebied een verschrikkelijk leven aandoen. Het tij van de jonge mensen kan nog gekeerd worden. Ze kunnen een prachtig leven hebben in Nederland, of voor de rest van hun tijd op aarde geschaad worden door de indoctrinatie en traumatisering die het moslimextremisme met zich meebrengt.

Ten slotte gebruikt Rutte met droge ogen een joekel van een drogredenering. ‘Voor je het weet komen de ouders erachteraan’, roeptoetert het Kamerlid. Waarop baseert hij dit? Er is geen enkele indicatie om te denken dat omdat kinderen worden weggehaald uit het kalifaat, ouders erachteraan komen. Het is een schoolvoorbeeld van een glijdende schaal-drogredenering en is daarom je reinste quatsch.

Het zou de VVD sieren als ze zich van hun humane kant laten zien. De partij moet met twee maten meten als het gaat om kinderen, maar onvoorwaardelijk levens redden. Rutte en premier Rutte, laat je van je empathische kant zien.

Afbeelding: Pxhere