Baudetgezinde media als GeenStijl, The Post Online en De Dagelijkse Standaard hebben kritiek op PvdA, GroenLinks en de SP, omdat zij samen met extreemlinkse organisaties als AFA en de Internationale Socialisten gaan demonstreren tegen het Forum voor Democratie. De Amsterdamse GroenLinks-leider Rutger Groot Wassink reageerde gisteren op AT5 op de commotie: ‘Ik vind wel dat mensen van Forum voor Democratie racistische uitspraken doen, dus dan vind ik ook dat ik daar iets van mag zeggen.’ 

 

En daarin heeft Rutger Groot Wassink groot gelijk. Het feit dat ook organisaties met een dubieuze achtergrond aan de demonstratie meedoen betekent niet dat Groot Wassink moet zwijgen over het racisme van het Forum voor Democratie. Niettemin kun je je afvragen of het wel verstandig is als je associeert met extreemlinkse actiegroepen door met ze mee te lopen in een demonstratie.

Over die andere groepen zegt Groot Wassink tegen AT5:

GroenLinks is een linkse partij. Dat er ook andere clubs zijn vind ik op zich niet zo erg. Het gaat erom dat we intolerantie en onverdraagzaamheid een halt toeroepen. En dat daar dan clubs bij zijn die niet helemaal mijn politieke stijl of vorm hebben, dat is dan zo. Ik denk dat het heel belangrijk is om met elkaar een statement af te geven juist tegen intolerantie en onverdraagzaamheid in de stad.

Verstandig dat Groot Wassink voorzichtig afstand neemt van de politieke stijl van deze clubs. Maar over de inhoud zegt hij niets. De Internationale Socialisten willen de huidige democratische orde omverwerpen en een wereldrevolutie. AFA keurt geweld tegen politieke tegenstanders in de praktijk goed. Deze extreemlinkse organisaties staan voor intolerantie en onverdraagzaamheid, die Groot Wassink juist wil bestrijden.

Door met extreemlinkse organisaties ad hoc samen te werken tijdens deze demonstratie geven GroenLinks, PvdA, SP en de Partij voor de Dieren het Forum voor Democratie en de Baudetgezinde media de munitie die ze nodig hebben. De discussie gaat niet meer over de racistische standpunten van het Forum voor Democratie, maar over de dubieuze organisaties die aan de demonstratie meedoen. Dat is doodzonde.