Nee, dit gaat niet over het basisinkomen.

 

Rutger Bregman stelde gisteren bij Dit is de Dag een belangrijk issue aan de orde: hoe komt het toch dat het niveau in het Nederlandse publieke debat vaak zo tegenvalt. Volgens Bregman komt dit door het vooroordeel dat journalisten denken dat mensen dom zijn. Daarom worden er dikwijls van die domme vragen gesteld.

In Frankrijk is de situatie heel anders. Daar citeren mensen uitgebreid Michel Foucault, die Bregman trouwens ten onrechte een obscure filosoof noemt. Foucault is immers de grote voorman van de postmoderne filosofie geweest en heeft enorm veel invloed gehad op onze intellectuele cultuur.  Hij inspireerde met zijn discoursanalyse, het onderzoeken van de taal en de cultuur van een bepaalde samenleving in een bepaalde tijd met als bedoeling verborgen machtsstructuren te ontwaren, de invloedrijke Palestijnse denker Edward Saïd en het hedendaagse feminisme. De Franse filosoof is derhalve een van de belangrijkste denkers van de twintigste eeuw.

Maar terug naar Bregman. Volgens de correspondent van De Correspondent zorgt het hoge niveau in het Franse publieke debat ervoor dat het niveau in het algemeen wordt opgekrikt. Terwijl in Nederland het algehele niveau juist omlaag gaat. Misschien moeten we gewoon niet bang zijn om een beetje ingewikkeld te zijn. Uiteraard niet om pedant te doen, maar wel om dat simpele oplossingen en simpele tegenstellingen creëren het debat geen millimeter verder helpen.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons