Omdat de Gele Hesjes Nederland extreemrechts zijn hebben enkele linkse activisten een nieuwe actiebeweging opgezet, de Rode Hesjes. De sociaal-economische kritiek blijft hetzelfde, maar men blijft uit de buurt van xenofobie en autoritarisme. 

 

Op de FB-pagina schrijven de Rode Hesjes:

Rood, omdat we niet alleen klagen over de gevolgen van een fout systeem, maar het systeem zelf willen veranderen. In 2018 kwam in Frankrijk de ‘gele hesjes’-beweging op, in eerste instantie als protest tegen de hoge brandstofprijzen, maar later breidde het aantal onderwerpen zich uit. De beweging trok internationaal de aandacht, maar kampte ook met pogingen vanuit extreem-rechts om te infiltreren. Ook in Nederland en Vlaanderen ontstond er een gele hesjes-beweging, die op 1 december voor het eerst protesteerde. Waar vele activisten al bang voor waren, gebeurde inderdaad, zoals zo vaak wanneer een beweging zegt niet politiek gekleurd te zijn: de beweging werd gekaapt, en deels gedragen, door een variatie aan ‘alt-‘ en extreem-rechtse bewegingen. De neo-nazistische NVU, Pegida, ‘Rechts In Verzet’, Voorpost en Identitair Verzet zijn maar een paar namen die te noemen zijn. Ongetwijfeld maakte niet elke demonstrant deel uit van die groepen, maar het laat wel zien dat de keuze om ‘niet-politiek’ te zijn bijna automatisch als een honingpot voor deze groepen werkt. Door schade en schande wijzer geworden, is daarom een begin gemaakt met deze pagina, @rodehesjes.

Het is een hele linkse beweging, die ook tegen de NAVO is en veel weg heeft van de Occupy-beweging van 2011.

Rood, omdat we niet alleen willen protesteren om individuele onderwerpen, maar vooral omdat we kiezen voor strijd tegen het neoliberale kapitalisme, en tegen het fascisme dat aan het eind van de neoliberale pijplijn op zijn prooi loert. Rood, omdat we niet tegen migranten en vluchtelingen protesteren, maar militaire en economische oorlogen afwijzen. Daarom wijzen we ook de NAVO af, alsmede internationale handelsverdragen in hun huidige vorm, omdat deze steevast leiden tot vrij baan voor uitbuitende en vervuilende multinationals en hun onderaannemers, alsmede tot afbraak van publieke en sociale voorzieningen, voor zover deze al aanwezig waren. Rood, omdat we erkennen dat het kapitalisme heeft gefaald, behalve voor de meest vermogende personen en bedrijven. Rood, omdat socialistische uitgangspunten, zoals sociale rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid, noodzakelijk zijn om naar een alternatief voor het kapitalisme te streven. Rood, omdat we niet alleen klagen over de gevolgen van een fout systeem, maar het systeem zelf willen veranderen. Rood, omdat ‘groen’ niet zonder sociale rechtvaardigheid kan. Rood, omdat ons bloed dezelfde kleur heeft, ongeacht huidskleur.

Enkele bekende linkse activisten, waaronder ex-GroenLinkser René Danen van Nederland Bekent Kleur, zijn van de partij.

 

Hier de eisen van de club: