RTL Summer Night is een stuk opener dan de linkse talkshows op de publieke omroep.

 

Theoloog des Twitterlands Alain Verheij wees mij vanmiddag op de uitzending van gisteravond bij RTL Late Night over het homohuwelijk. Anton de Wit, de nieuwe hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad, was uitgenodigd om het christelijke standpunt te verdedigen. Ik vreesde het allerergste, niet vanwege Anton de Wit maar vanwege het onderwerp, maar hij deed het eigenlijk best wel goed. En de sfeer was ook respectvol.

Volgens Anton de Wit gaat het erom hoe je het huwelijk definieert. Als je het huwelijk definieert als een gezellig feestje en een contract dan kun je niet tegen het homohuwelijk zijn, stelde de journalist. Beau van Erven Dorens, die tijdelijk Humberto Tan heeft vervangen als presentator, vond deze omschrijving niet zo fraai, maar bleef luisteren en liet De Wit uitpraten. Anton de Wit legde uit dat hij het huwelijk niet ziet als een contract maar als een juridisch en religieus bouwwerk, ingesteld om de rechten van de kinderen te beschermen. Het kind staat volgens hem aan de basis van het huwelijk.

Je kunt het natuurlijk zeer met Anton de Wit oneens zijn en zijn visie op het huwelijk uit de tijd, traditionalistisch of beperkt vinden. Niettemin legt hij het beter en sympathieker uit dan die christenen die tegen het homohuwelijk zijn alleen omdat dat volgens hen staat in de Bijbel en dus niet mag van God. Zoals de SGP en het Reformatorisch Dagblad dat hebben gedaan, vanaf de moral high ground. Chapeau Anton. Zo kan het dus ook.

Wat echter het duidelijkst in het oog sprong was de respectvolle toon die zijn opponenten tegen Anton de Wit aansloegen. Presentator Beau van Erven Dorens, Ali B. en Monic Hendrickx waren het zeer met het standpunt van De Wit oneens, maar ze lieten hem uitpraten en hij werd niet weggezet als een achterlijke christen. Volgens mij komt dit omdat de afkeer tegen rechtzinnige christenen bij de commerciëlen nauwelijks aanwezig is, dat is vooral iets voor de progressieve publieke omroepen. Ali B. kwam weliswaar met een Godwin op de proppen en Monic Hendrickx vond de Katholieke Kerk niet meer van deze tijd en vertelde dat ze zich daarom als lid had laten uitschrijven, maar ze zeiden dit op een nette toon. Bij de VARA of de VPRO zou het er veel grimmiger aan toe zijn gegaan.

Natuurlijk kun je je afvragen of een talkshow de juiste plek is om dit soort zware onderwerpen te bespreken, zeker een talkshow bij de commerciëlen, maar ik bespeurde een onbevangenheid die aanstekelijk was. Vanzelfsprekend ben ik voor het homohuwelijk en ben ik het oneens met Anton de Wit, maar het was een goede zaak om hem uit te nodigen. Mariska de Haas, De Wits beruchte voorganger als hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad, zorgde met haar ongezouten opinies slechts voor onbegrip voor conservatieve standpunten. Maar dat was wellicht ook de bedoeling van de VARA, want Pauw nodigde haar steeds maar weer uit.