4-FA, de omstreden partydrug van 2017. Sinds bekend is dat het middel bij verkeerd gebruik of slechte sample hoofdpijn, hersenbloedingen en hartklachten kan veroorzaken gebruiken minder feestgangers de drug. Zelfs wanneer 4-FA gebruikt wordt, laten de gebruikers het vaker testen dan voorheen. Het slechte imago werkt, blijkbaar. Maar is dit wel een lange termijn oplossing? Is legalisering niet een beter idee?

Legalisering van zo’n gevaarlijk middel roept in eerste instantie veel weerstand op. Dat is een natuurlijke reflex, het is immers een onbekend product met een voor de meeste mensen onontdekte werking. Ditzelfde hoor je ook vaak over XTC en zelfs over cannabis. Het probleem is dat partijen zoals het CDA, VVD en ChristenUnie niet rationeel naar het probleem kijken. Wanneer we er redelijk naar kijken, is het een tweezijdig probleem: allereerst is er te weinig voorlichting over hoe je de drugs moet gebruiken, en ten tweede zijn er door de illegaliteit van de producten veel gemodificeerde of vervuilde middelen op de markt. Dat zorgt voor problemen bij de 21% van de feestgangers die weleens harddrugs gebruikt.

Het eerste probleem is op te lossen door, hoe simpel het ook klinkt, meer voorlichting. Start een heldere campagne dat drugs eerst getest moet worden voor gebruik. Laat mensen bewust worden van de risico’s. Op de middelbare school worden scholieren doodgegooid met voorlichting over alcohol, dus waarom niet over XTC?

De vervuilde middelen zijn te tackelen door legalisering. Zorg ervoor dat er “schone” middelen worden geproduceerd voor verkoop en dat hier voldoende toezicht op is. Nu is er helemaal geen toezicht. Legalisering is regulering, en zonder regulering blijven de ├ęcht schadelijke stoffen op de markt. Dat kost de gezondheid van jongeren en soms zelfs levens.

Is een beter argument niet om het harder te controleren en nog strenger te verbieden? Het is immers een giftig product. Dat is prima, maar wees consequent en verbied dan ook alcohol, cannabis en hamburgers.

Ons angstbeeld moet weg. Als alcohol in deze tijd uitgevonden zou worden, zouden we er hetzelfde mee omgaan. Alcohol is immers schadelijker voor de gezondheid dan bijvoorbeeld XTC. Het is tijd voor een rationele kijk op harddrugs, zodat verantwoordelijk kan worden omgegaan met verdovende middelen en tegelijkertijd de grootste problemen worden voorkomen.