De enorme orkaan die het eiland Sint-Maarten getroffen heeft, maakt ook in Nederland veel los. Er vinden wel vaker zware stormen plaats in het Caraïbisch gebied, maar niet eerder werd een Nederlands eiland daar zo hard getroffen. 

Het is dan ook niet voor niets dat de koning vandaag op het vliegtuig naar de Caraïben zal stappen. De eilandbewoners zijn per slot van rekening ook zijn onderdanen. Iets wat we soms lijken te vergeten in het Europese deel van het koninkrijk.

Maar de orkaan geeft hieraan een nieuwe dimensie. Ondanks het feit dat Sint-Maarten duizenden kilometers verderop ligt, wordt in ook in Nederland veel meegeleefd. Blijkbaar is er bewust of onbewust een sterkere band met de Nederlandse Caraïben dan we soms denken. Al zijn er natuurlijk ook een aantal mensen, op Twitter bijvoorbeeld, die het maar niks vinden dat er Nederlandse hulpgoederen worden gestuurd naar een Nederlands eiland. Een lesje staatsrecht kan geen kwaad.

De verhouding tussen Nederland en Sint-Maarten is wellicht ingewikkeld, maar in deze tijd moeten de eilandbewoners weten en voelen dat de Nederlandse regering alles voor hen zal doen wat nodig is. De infrastructuur op het eiland is grotendeels verwoest. Het aantal slachtoffers valt gelukkig mee, maar als er geen professionele gedegen hulp op gang komt zal zich in de komende weken en maanden een stille ramp van veel grotere proporties voltrekken. Nederland heeft en neemt hierin gelukkig verantwoordelijkheid. Sint-Maarten wordt niet aan haar lot overgelaten. Een aantal mensen lijkt de ramp te willen bagatelliseren, maar nagenoeg iedereen op het eiland is dakloos geworden door de orkaan. De mogelijkheden voor het eiland om dit helemaal zelf op te lossen is er dus ook niet.

Ook zal de overheid moeten optreden tegen de plunderingen die nu plaatsvinden. Wanneer mensen eten en drinken stelen uit winkels, valt dat in deze situatie te verdedigen. Maar op beelden is te zien hoe mensen met breedbeeldtelevisies slepen. Dit is misbruik maken van de situatie en daar moet keihard tegen worden opgetreden.

De verhouding tussen het vasteland en de overzeese delen van ons koninkrijk wordt getest, maar Nederland lijkt goed te beseffen dat die test niet mag falen.

 

Afbeelding: Wikimedia Commons