Natuurlijk moet je niet alle mensen uit Urk over een kam scheren, maar er wonen bovengemiddeld veel racisten, drugsgebruikers en fraudeurs in het aartsconservatieve vissersdorp, waar de PVV sinds begin dit jaar ook in de gemeenteraad is vertegenwoordigd.

 

Hendrik Wakker is de voorman van de PVV op Urk. Dat hij in de gemeenteraad is gekomen komt omdat de SGP en de Urker Gereformeerde Partij, een afsplitsing van de SGP, hebben verloren. Uiteraard is Wakker ook christelijk. Dat hoort bij de dorpscultuur van Urk. Daarnaast voelt Wakker zich zeer verbonden met de blanke boeren in Zuid-Afrika, het ‘broedervolk’ waar de SGP en het GPV vroeger en de SGP en de PVV nu ook voor opkomen.

Dat Wakker Rob Jetten, de nieuwe D66-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, aanvalt op zijn homoseksuele geaardheid hoeft ons dan ook niet te verbazen. Voor streng-orthodoxe christenen is D66 de partij van de Antichrist. D66 is namelijk voor abortus, euthanasie en het homohuwelijk, progressief-liberale verworvenheden die in de ogen van de rechtgeaarde christen een gruwel zijn. Sodom en Gomorra. Ook de PVV heeft het als het puntje bij paaltje komt niet zo met homo’s. Geert Wilders vindt homofobie een groot probleem als het om Marokkaanse potenrammers gaat, maar voormalig potenrammer Henk Bres zit voor de PVV in Den Haag in een burgercommissie. Wakker combineert beide homofobe tradities. Vandaar ook zijn aanval op Jetten die mee heeft gevaren in de Canal Pride.

Vanwege alle ophef (en misschien ook wel een boos telefoontje uit Den Haag) krabbelde Wakker drie uur na zijn gewraakte tweet een beetje terug.

Jaja, zou Chris Aalbers zeggen. Het zou Wakker bovendien vooral gaan om de kleding van Jetten (hij heeft een roze pak aan). Die zou het morele failliet van Nederland en de politiek aantonen.

D66 was natuurlijk nooit conservatief, maar ach. Hoewel D66’ers zich wel nogal conservatief kleding. In pak. Jetten oogt in zijn roze pak ook vrij conservatief, vind ik dan. Maar Hendrik Wakker, hoeder van het conservatisme in Nederland,  vindt dat dit niet moet kunnen.

 

Uitgelichte afbeelding: Wikipedia / Wikimedia Commons