De pot verwijt de ketel.

 

Jan Dijkgraaf schreef een boos briefje aan Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet, vol verwijten. Het meest opmerkelijke verwijt was dat Afriyie een provocateur was. Als Dijkgraaf net als zijn neef Elbert SGP’ers was gebleven dan had hij misschien een punt. Maar Jan Dijkgraaf hoort bij de vrienden van Theo van Gogh. Het is een verwijt dat echt helemaal nergens op slaat. Wat krijgen we straks? Heleen van Rooyen die Stella Bergsma van exhibitionisme beschuldigt? Rapper Appa die het CIDI voor antisemitisch uitmaakt? Tunahan Kuzu die Kees van der Staaij een genocide-ontkenner noemt?

De demonstraties in Eindhoven en Rotterdam zijn volledig uit de hand gelopen, omdat extreemrechtse voorstanders van Zwarte Piet KOZP-demonstranten hebben geïntimideerd, uitgescholden, bekogeld met eieren en geslagen. Zeven jaren geleden was Zwarte Piet voor de meeste Nederlanders nog onschuldig, omdat de intentie niet racistisch was. Nu is de intentie dat duidelijk wel. Voor 100% bij de fanatieke voorstanders van Zwarte Piet, en meer impliciet bij de meerderheid die niet de barricaden opgaat, maar ondanks de bezwaren van ‘Nederlanders van kleur’ toch wil vasthouden aan dit controversiële symbool.

In zijn briefje negeert Dijkgraaf een groot deel van context. Net als Wierd Duk, in zijn beruchte stuk vol halve waarheden in De Telegraaf, doet Dijkgraaf doelbewust aan karaktermoord. Hij speelt op de man. Hij demoniseert. Dat mag wel als de tegenstander anders is, anders denkt.

Onder de tegenstanders van Zwarte Piet zitten ook gekken en opportunisten. De jongens en meisjes van De Grauwe Eeuw, die door KOZP uiteraard op afstand worden gehouden, voormalig hoofdpiet Erik van Muiswinkel die tegenstanders voor ‘kankerlul’ uitmaakt,  maar ook figuren als Arzu Aslan en Sander Philipse die er behagen in scheppen om alle ‘witte mannen’ als racisten af te schilderen en de werkelijkheid zo framen dat er geen principieel verschil is tussen racistische tokkies en de rest. Maar Afriyie is niet zo. Hij is waardig. Een soort Nederlandse Gandhi of Mandela in het klein. Terwijl de idioten in Eindhoven de Hitler-groet deden, met eieren gooiden en de witte meisjes van KOZP voor hoer uitmaakten stond Afriyie als een lijdende Christus roerloos op een bankje. Hij werd uitgescholden en met eieren bekogeld, maar toch deed hij zijn mond niet open. De fotoreportage van VICE zegt eigenlijk gewoon alles. Ecce homo. Zie de mens.

 

 

Afbeelding: Wikipedia / Wikimedia Commons