Laten we eerlijk wezen: de uitslag van deze verkiezingen heeft iedereen in Nederland verbaasd. De één is positief verrast, de ander is zich rot geschrokken. Heel veel nuance of een middenweg is vooralsnog niet te vinden. De ene partij spreekt over schade beperken, de ander over een gigantische overwinning. Wat is er deze verkiezingen gebeurd?

Eerste Kamer
De grote winnaar: Forum voor Democratie. Ze zouden groeien, zeker, maar niet iedereen had verwacht dat ze samen met de VVD de grootste partij in de Eerste Kamer zouden worden. De twaalf zetels die ze krijgen is een aanslag op de coalitie, al was de schade bij de vorige Provinciale Statenverkiezingen groter voor de regeringspartijen.

De regering heeft in de Eerste Kamer, volgens de exitpolls, 31 zetels. Dat is niet genoeg voor een meerderheid, maar de schade is beperkt gebleven. Het kabinet heeft groene maatregelen op het oog, en één ding is daar duidelijk over: Forum voor Democratie gaat ze daar niet bij helpen. Dat betekent dat ze dan wel naar GroenLinks, dan wel naar de PvdA moeten gaan kijken. Als deze partijen slim zijn zorgen ze voor een nóg groenere agenda. Ze hebben de macht ervoor, in ieder geval.

GroenLinks
De groenen doen het ook goed, al was dat een minder grote verrassing. Ex tempore regeringspartij PvdA blijft duidelijk achter op GroenLinks, waarschijnlijk nog steeds als afstraffer van de vorige regeringsdeelname. In de Eerste Kamer is GroenLinks ruim verdubbeld (van 4 naar 9 zetels), en in Noord-Holland én Utrecht zijn ze de grootste. Deze partij is de tweede winnaar van de verkiezingen.

Forum voor Democratie
Er is geen provincie waar Forum niet in de top-3 staat. Deze partij is van 0 zetels in de provincies en Eerste Kamer naar een gigantisch aantal gegaan.

Vroeg op de verkiezingsavond werd al bekend dat ze ruimschoots op kop lagen in Zuid-Holland, maar toen volgden ook Noord-Brabant (tweede plaats) en Gelderland (ook tweede plaats). De toon was gezet, en het resultaat was te voorspellen: 10 zetels voor Forum voor Democratie in de Eerste Kamer.

Ook in Flevoland doet de partij het goed, Forum is hier eerste geworden. Deze provincie staat vooral bekend om zijn stemmen naar de PVV, dus het is duidelijk dat laatstgenoemde partij moet inleveren. Dat blijkt ook uit de cijfers van de Eerste Kamer: ze zijn gezakt naar 5 zetels.

Coalitie?
De echte vraag is nu: hoe gaan de coalitiepartijen dit oplossen? Wie gaan ze om hulp vragen om hun regeringsbeleid te steunen? Eén ding is zeker: ze zullen flink moeten schikken.