Het Forum voor Democratie is boos. Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren wil dat de wet om het referendum af te schaffen zo snel mogelijk door de Eerste Kamer komt, zodat er geen referendum over de donorwet meer hoeft te worden georganiseerd. Het kabinet, dat het referendum af wil schaffen, lijkt de race tegen de klok te winnen.

De Intrekking van de Wet raadgevend referendum wordt op 15 mei door de commissievergadering Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning behandeld. Dat is echter nog niet het plenaire debat. Dat zal later plaatsvinden. Bovendien wordt er weer later gestemd door de Eerste Kamer over de wet en zal het daarna nog een tijdje duren voordat de wet in het staatsblad komt te staan.

Niettemin is de kans dat GeenStijl en het Forum voor Democratie de race tegen de klok verliezen vrij groot, omdat pas op zijn vroegst op 14 juni de handtekeningen van het burgerinitiatief om een referendum over de donorwet te organiseren zullen worden geteld. Hiervoor zullen maximaal twee weken worden uitgetrokken, wat betekent dat als het referendum voor de derde week van juni is ingetrokken het kabinet veilig is. Ollongren en de coalitiepartijen zullen hun uiterste best doen dit op tijd te regelen.

Mocht er onverhoopt wel een referendum komen, omdat het proces toch te traag was, dan blijft de donorwet gewoon bestaan. Het is namelijk geen bindend referendum en het kabinet legt de uitslag gewoon naast zich neer, sowieso de facto. Het enige waar GeenStijl en het Forum voor Democratie in zullen slagen is meer wantrouwen bij hun achterban te zaaien tegen onze parlementaire democratie. En dat is natuurlijk ook precies hun bedoeling. Net als de nee-campagne tegen het associatieverdrag met Oekraïne is strijd tegen de donorwet slechts het middel, niet het doel.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons

Waarom ik het referendum tegen de donorwet niet ga steunen

Ollongren met de dood bedreigd, bij FvD blijft het oorverdovend stil