Rust, reinheid, regelmaat. De drie (ouderwetse) regels waar ieder kind nog steeds wel bij vaart. Wat nu als ouders dat niet bieden en aan alle kanten tekort schieten? Wat als het onderwijs niet bij machte is om kleine psychopaatjes te corrigeren? Verwende jongetjes uit Blaricum, gutta bitches uit de Bijlmer en kutmarokkaantjes uit wat voor buitenwijk ook, ze zouden allemaal baat hebben bij een jaartje dienstplicht.

Ja, ik heb het helemaal uitgekeken, die documentaire van Halina Reijn waarin ze verlangt naar een partner met wie ze een kind kan krijgen, of verlangt naar een kind die ze met een partner kan hebben (mij was niet helemaal duidelijk wat eerst kwam). Halina is begenadigd toneelspeelster. Ze wil 100% voor haar vak gaan. Maar wil ook o zo graag een baby’tje. Ik kan er over meepraten. Ik stond ooit ook op een kruispunt en concludeerde: beide, carrière én moederschap 100% doen, is niet mogelijk. Vrouwen die dachten dat dat wel het geval was, zag ik een voor een met een burn out zelfmoordneigingen krijgen: ze moesten de perfecte moeder zijn, de geslaagde carrièrevrouw, daarnaast de ultieme minnares zijn, een fantastisch sociaal leven hebben, met een interieur rechtstreeks uit Elle. En dan was er uiteraard het in stand houden van het lichaam van een 25-jarige. Als borsten beginnen te hangen of de kraaienpootjes worden te potig, dan móet je echt even langs de plastisch chirurg.

Onbewust

Het waren gedachten die langskwamen terwijl ik Halina’s egodocument, in DWDD-tijd en op kosten van de staat, bekeek. Met vraagtekens, want keek ik nu naar Halina de mens of Halina de actrice? En ja, het was een spiegel. Ik was tijdens het langstrekken van Halina’s al dan niet authentieke geworstel dankbaar dat ik ooit de keuze had gemaakt om de enorme verantwoordelijkheid van het moederschap niet op me te nemen. Dat had ik alleen maar gewild als ik een echt nestje had gehad, met een partner van wie ik op aan had gekund.

Hoe veel mensen krijgen niet onbewust een kind? Om onheuse redenen? Omdat het er nu eenmaal bij hoort?

Maar goed, ik moet het Halina nageven, ook zij dacht bewust over het moederschap na. En dat pleit voor haar.  Want hoeveel mensen krijgen niet onbewust een kind? Om onheuse redenen? Omdat het er nu eenmaal bij hoort, omdat vrouwen denken een man te chanteren met een zwangerschap om hem maar bij zich te houden, om een leegte op te vullen in het eigen ego, om het kind te inspireren het succes te worden waar de ouder heeft gefaald, om te bewijzen dat ze een betere ouder kunnen zijn dan hun eigen ouders waren, om vervolgens in precies dezelfde of juist tegenovergestelde valkuilen te vallen? Om een soort onsterfelijkheid te bewerkstelligen: ‘In mijn kind zal ik voortleven’?

Creëren van psychopaatjes

Ooit sprak ik een vrouw die me eerlijk vertelde dat als ze het allemaal over zou doen, ze niet zou hebben gekozen voor kinderen. Mateloos respect dus voor de ouders die wel bewust aan kinderen beginnen. Maar zelfs zij slaan zo ontzettend vaak de plank mis. Het is in de psychologie een vaststaand feit:  stel je je kind geen enkele grens en je creëert een psychopaatje (niet in medische zin, maar ik gebruik deze term als definitie voor extreem anti-sociaal gedrag). Stel je je kind te veel grenzen, ook dat resulteert in een psychopaatje.

Maar veel meer valt hun ontsporing te wijten aan het falen van de ouders, en van het onderwijs

Ik zie in de huidige maatschappij heel veel psychopaatjes: jongens en meisjes die geen benul hebben van normen en waarden, van een tijd om op te staan, om te leren, om te werken, om te vieren, om net even iets minder te schelden omdat je nog geen benul hebt van de wereld. Kun je het deze jongeren verwijten? Deels, want iedereen boven de 18 heeft eigen verantwoordelijkheid. Maar veel meer valt hun ontsporing te wijten aan het falen van de ouders, en van het onderwijs dat veelal niet in staat blijkt om het falen van de ouders te kunnen corrigeren.

Algemene dienstplicht

Wat te doen? Wel, nog niet zo lang geleden had ik het voorrecht om een kijkje te nemen in de keuken van het Nederlandse leger. Ik ben nooit een ijzervreter geweest, maar dat bezoek wat een eye-opener. Mannen en vrouwen, autochtoon, allochtoon, ze werkten allemaal voor een gemeenschappelijk doel. Vandaar het idee om eens te kijken naar de mogelijkheid om een algemene dienstplicht in te voeren. Voor zowel jongens als meisjes, een sociale dienstplicht of een militaire, een volksleger. Dienstplicht leert je dat iedereen, zonder aanziens des persoons,  op z’n merites wordt beoordeeld.

Wat tegenover een jaar succesvol dienen voor je vaderland zou moeten staan, is twee jaar gratis studeren na je dienstplicht

Hou je je niet aan de regels die voor iedereen zijn gesteld? Dan heb je de consequenties te dragen. Ben je een verwend krengetje uit Blaricum? Leer je kast opruimen en om 6 uur op te staan. Ben je een ontspoorde allochtoon? Voor jou geldt hetzelfde en tegelijkertijd leer je wat loyaliteit is aan je geboorteland,  namelijk Nederland. Wat tegenover een jaar succesvol dienen voor je vaderland zou moeten staan, is ten minste twee jaar gratis studeren na je dienstplicht, om het klasseverschil tussen Blaricumse verwenjongetjes en kutmarokkaantjes uit Rotterdam-Zuid gelijk te trekken.

Succespercentage

In samenwerking met het leger is sinds een paar jaar een nieuwe leergang op ROC’s geïntroduceerd. De naam heeft iets met veiligheid erin. Leerlingen die deze leergang volgen, kunnen doorstromen naar het leger. En het succespercentage is groot. Waarom? Rust, reinheid, regelmaat. De jongeren krijgen een kader waarbinnen ze leren opereren. Ze leren dat de ander niet de vijand is, dat ze deel uitmaken van een groep, ze leren hun eigen verantwoordelijkheid kennen en krijgen zelfrespect als ze die verantwoordelijkheid nemen. Daarnaast is een jaar dienstplicht een prachtmanier om, met enige dwang, daadwerkelijk als Nederlander te integreren. Dus ja, doe maar. Voor iedere jongen en meisje na de middelbare school. Een jaar je land dienen, omdat het je land is en omdat je aan dat land veel te danken hebt. Want wat zijn we allemaal bevoorrecht hier te leven.