De laatste jaren werden de maanden oktober, november en december mede gekenmerkt door een ieder jaar feller wordende discussie over Zwarte Piet. De emoties liepen daarbij hoog op aan beide kanten. Zelfs toenmalig vicepremier Lodewijk Asscher bemoeide zich er openlijk mee; ook andere politici lieten zich uit over de kwestie. 

Dit jaar lijkt er echter iets geks aan de hand: het is al een week november en de Sint en zijn Pieten meren over korte tijd alweer aan in het Friese Dokkum. Maar de discussie over de huidskleur van Piet lijkt dit jaar veel minder gevoerd te worden. Is er dan eindelijk vermoeidheid ingeslopen?

Het onderwerp leent zich natuurlijk voor makkelijke grappen en het is ontegenzeggelijk waar dat de discussie ten diepste over veel belangrijke kwesties gaat dan zomaar een kleurtje, maar toch had het ieder jaar weer iets aandoenlijks dat zoveel volwassen mensen zich druk maakten om een kinderfeestje. Dat gold uiteraard voor beide kampen in het debat. De media besteedden er mede hierom ontzettend veel aandacht aan. Buitenproportioneel zou ik willen zeggen.

Maar ook daarvan is dit jaar tot dusver amper sprake geweest. Piet-bashers als Quinsy Gario houden zich stil en ook puristen als Martin Bosma lijken zich wat minder te interesseren voor de kwestie. Voor opiniërende programma’s worden zij dus ook niet meer uitgenodigd. Zelfs Sylvana Simons is in geen velden of wegen te bekennen om te roepen dat we inherent racistisch bezig zijn met deze ouderwetse karikatuur van de zwarte man. Maar Syl heeft een excuus: ze heeft het druk genoeg met het verzinnen van een naam voor haar politieke partij die niet al in gebruik is genomen door een andere organisatie. Het zijn zware tijden voor de voormalig TMF’er.

Toch is het niet helemaal stil aan het pietenfront: een activiste riep enkele weken geleden nog op om chocolade snoepgoed in supermarkten fijn te knijpen als stil protest. Maar zelfs over deze vrij bizarre en kinderachtige oproep ontstond amper ophef. Zeker wanneer je het vergelijkt met voorgaande jaren.

Er rest dus maar één voorlopige discussie: Nederland is de Pietendiscussie strontzat en kan niet wachten om eindelijk weer eens ouderwets en ongestoord pakjesavond te vieren op 5 december aanstaande. Met of zonder Zwarte Piet; maar in elk geval zonder zeloten en puristen van welke kant van het pietendebat dan ook. En gelijk hebben ze.