Pegida Nederland heeft weer een nieuwe ‘daad van verzet’ gepleegd. Op een plek waar straks een moskee moet verschijnen hebben ze zogenaamd een kerk neergezet met een kruis en deze ingewijd met varkensbloed. Terecht dat hier vol verontwaardiging op is gereageerd.

 

Wat bezielt Pegida om zulke kinderachtige acties te voeren? Ze willen er media-aandacht mee krijgen en dat is gelukt. Volgens het regionale dagblad Tubantia heeft PowNed een item over deze actie gemaakt, die maandag uitgezonden gaat worden. Oftewel PowNed faciliteert deze haat. Of zal het een hele kritische uitzending worden waarin de varkensmutsjes van Pegida belachelijk worden gemaakt? We zullen het zien.

De Pegida-actie doet denken aan hoe de Ku Klux Klan te werk gaat. Ofschoon de boodschap van racisme en haat nogal haaks staat op de boodschap van liefde die christenen tegenwoordig zeggen uit te dragen beschouwt de KKK zichzelf als een christelijke groepering. KKK-leden steken kruizen in de brand om het licht van Jezus over het land te verspreiden. Pegida claimt het christendom maar beschouwt de christelijke traditie vooral als een stok om moslims mee te slaan. Terecht dat twitterende dominees hier ferm afstand van nemen.

In sommige rechtse kringen is het bon ton om de haatdemonstraties en -acties van Pegida te bagatelliseren. Pegida-activisten zouden zich terecht zorgen maken over de islam. En de plaatselijke overheden en de politie zouden veel welwillender zijn richting linkse activisten dan richting Pegida-demonstranten. Ten slotte zou de (linkse) verontwaardiging over Pegida schijnheilig zijn, omdat de mannen met varkensmutsjes geen terroristische aanslagen plegen.

Deze slappe houding tegenover extreemrechts is funest. Het gedrag van Pegida is niet goed te praten. Zeker vandalisme en haatzaai-acties moeten keihard de kop in worden gedrukt. Natuurlijk kun je met elkaar van mening verschillen over de vraag hoe je tegen de islam en de multiculturele samenleving aankijkt, maar racisme en moslimhaat verergeren de tegenstellingen in onze samenleving alleen maar. Ook bij rechts moet het morele besef tot rijping komen dat racisme en moslimhaat ronduit walgelijk zijn en met kracht veroordeeld dienen te worden.

 

 

Amerikaanse atheïsten: Hitler was katholiek en Bijbel inspireerde de KKK

 

Alt-Amerika en de opkomst van radicaal rechts in het Trumptijdperk