Pastafari mogen niet met een vergiet op hun hoofd op de pasfoto voor een identiteitsbewijs. Dit is vandaag besloten door de Raad van State. 

Mienke de Wilde, een rechtenstudent uit Nijmegen, had de zaak aangespannen. Ze behoort tot de pastafari, aanhangers van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. Volgens de Raad van State is deze kerk geen echte kerk, geen echte geloofsgemeenschap, en daarom gaat de uitzondering op het verbod op gezichtsbedekking niet op.

De Raad van State heeft groot gelijk. De Kerk van het Vliegend Spaghettimonster is namelijk een parodiekerk, die gelooft in hemel vol strippers en biervulkanen en verder vooral de spot drijft met het christendom en de islam. Dat is haar goed recht natuurlijk, maar we kunnen om die reden de religieuze rechten van deze kerk niet gelijkstellen met die van christenen, moslims, joden, hindoes enzovoort. Een moslim mag van zijn geloof geen varkensvlees eten en geen alcohol drinken en een rechtzinnige christen mag geen homo’s trouwen, een pastafarian heeft geen last van dit soort gewetensissues omdat hij natuurlijk niet in een god gelooft.

Natuurlijk kun je al die geloofsprincipes als atheïst belachelijk vinden, maar gelovigen zijn gebonden aan religieuze geboden, of we dit nu leuk vinden of niet. Een beetje tolerantie hiervoor is goed. En hoewel nieuws over gewetensbezwaarde pastafari ergens wel grappig is slaat het eigenlijk nergens op, omdat het hier om een parodiereligie gaat.

Vorig jaar waren de pastafari ook in het nieuws, omdat wetenschapper Michael Afanasyev graag wilde promoveren in piratenkostuum aan de Technische Universiteit Delft. Dat mocht niet. Afanasyev voelde zich hierdoor gediscrimineerd, want militairen mogen ook in hun ceremoniële uniform promoveren aan een universiteit.

De Kerk van het Vliegend Spaghettimonster is als parodie op gevestigde religies best wel geestig. Maar als pastafari zichzelf te serieus nemen en proefprocessen beginnen om hun atheïstische punt te kunnen maken wordt het een beetje naargeestig.

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons

TU Delft heeft gelijk: promoveren in je piratenkostuum is onzin