Romanschrijver en AD-columnist Özcan Akyol weigert de nominatie van de Pim Fortuyn Prijs. Vanuit islamitische, linkse en extreemrechtse hoek was er kritiek op Akyol. Kritische moslims noemden hem een nestbevuiler die tegen de islam zou zijn, linkse criticasters vinden de Pim Fortuyn Prijs racistisch en extreemrechts is boos omdat Akyol een Turk is. 

Özcan Akyol was genomineerd voor de prijs omdat hij ‘al jaren onverbloemd en autonoom over de multiculturele samenleving schrijft’. Zijn onafhankelijke positie als columnist werd door de jury van de Pim Fortuyn Prijs op prijs gesteld, maar niet door zijn criticasters die het maar lastig vinden omdat de tegendraadse Turk (dit allitereert mooi) niet een hokje past. Akyol weigert de prijs omdat die volgens hem verbindend is bedoeld, maar nu tot polarisatie leidt. Dat vindt hij een slechte zaak.

In 2015 werd de Pim Fortuyn Prijs gewonnen door Afshin Elian, in 2016 door Leon de Winter en in 2017 door Ebru Umar. Dit jaar waren behalve Özcan Akyol ook Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad, Theodor Holman, romanschrijver en columnist bij Het Parool, en Yoeri Albrecht, directeur van het Amsterdamse debatcentrum De Balie, genomineerd.

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons