Het is geen onbekend beeld voor de inwoners van onze hoofdstad: de Damrak volgebouwd met kermisattracties, de Kalverstraat die overloopt van toeristen en een eindeloze rij voor het Rijksmuseum. Naast de intense drukte komt ook nog eens kijken dat sommige toeristen er een potje van maken: voor je het weet ligt er een bezopen Brit voor je deur.

Amsterdam heeft te kampen met ‘overtoerisme’. Dit fenomeen komt uit het Engels en betekent vrij vertaald dat de kwaliteit van leven omlaag gaat door het aantal toeristen in de stad. De vraag is natuurlijk wat een goede oplossing is. Venetië heeft gekozen voor een toeristenbelasting, in IJsland worden delen van het land (natuurgebieden) afgesloten voor toeristen, maar er zijn ook eilanden of gebieden die voor toeristen ontoegankelijk zijn gemaakt.

Geen van deze maatregelen zou ons eigen Amsterdamse stadsbestuur sieren. Ze zijn te rigoureus en disproportioneel, het is nog maar de vraag of de EU deze regels goed zou keuren. Ook het verbieden van AirBnB’s, waar de PvdA voor pleit, is verre van liberaal. Dit loopt de vrije markt in de weg.

Het aankomend college, hoogstwaarschijnlijk onder leiding van GroenLinks, moet leren van de fouten die de afgelopen raadsperiode zijn gemaakt. Wat een stap in de goede richting zou zijn, is een algehele stop van reclame voor Amsterdam in het buitenland of juist de reclame vervangen door reclame voor andere Nederlandse steden en gebieden.

De ondernemers van Amsterdam zijn natuurlijk wél erg blij met het toerisme. Hun belangen zijn belangrijk, maar moeten niet boven het welzijn van de stad worden gesteld. Op het moment dat je een Albert Heijn inloopt en het merendeel van de werknemers geen Nederlands spreekt, is toerisme en internationalisering van de stad te ver gegaan. Het gevoel van ‘thuis’ is dan verdwenen en het bevordert de sociale cohesie van de stad niet.

We hebben een probleem in Amsterdam, en de oplossing is moeilijk. Het moet in elk geval met kleine stapjes en zonder al te veel belangen te schaden. Stop hoe dan ook de reclame voor Amsterdam in het buitenland en spreid toerisme over Nederland.

Afbeelding: Flickr