Rob Jetten, de kersverse fractieleider van D66 in de Tweede Kamer, lag gisteren stevig onder vuur. Hij had in het verleden kritische tweets over Geert Wilders geschreven, brulden boze anoniempjes. Hij was 9 jaar geleden op vakantie in Israël, klaagde DENK-blog Dutch Turks.

 

Dat uiterst rechts niet van D66 houdt is natuurlijk geen verrassing. Alexander Pechtold was namelijk jarenlang de enige politicus die Geert Wilders inhoudelijk bestreed en in zijn afscheidsinterview in Vrij Nederland vertelde de voormalige D66-leider dat hij Thierry Baudet eigenlijk gevaarlijker vond, omdat de FvD-voorman rassentheorieën salonfähig probeert te maken.

Dat uiterst rechts een smoking gun probeerde te vinden, wat ze dus niet gelukt is, is natuurlijk een reactie op de ophef die er soms ontstaat over het gedrag van sommige PVV- en FvD-politici op sociale media. Maar die politici schrijven heel andere dingen. Zij delen antisemitische complottheorieën en nepnieuws over vluchtelingen, vinden het heel grappig als een asielzoekerscentrum in de brand vliegt en roepen op tot het afhakken van geslachtsdelen van moslims. In vergelijking met deze rabiate praatjes is Jetten de netheid zelve.

De haattsunami kwam echter niet alleen van rechts. Ook uiterst links is tegen D66. Rob Jetten is een ‘witte man’, dus fout. En hij is ook nog eens heteroseksueel. Volgens de linkse klagers dan, want in werkelijkheid in Jetten gewoon homo. De meest opvallende kritiek kwam echter van Dutch Turks, het extremistische DENK-blog dat de Armeense Genocide ontkent, Jodenhaat promoot en seculiere Turken verkettert. Volgens Dutch Turks was Jetten heel fout omdat hij in 2009, negen jaar geleden dus, op vakantie was geweest in Israël. Dat was volgens de website een half jaar na de Israëlische aanval op Gaza, waarbij honderden Palestijnse doden vielen. De boodschap van Dutch Turks: D66 hoort ook bij het witte partijkartel, dat door en door zionistisch is.

Natuurlijk moet Jetten zich nog bewijzen als D66-fractievoorzitter. Misschien lukt het hem om de partij nieuw elan te geven. Maar misschien moet er straks toch een andere lijsttrekker komen, Marietje Schaake of Sigrid Kaag bijvoorbeeld. Maar de buitenissige aanvallen van extremisten van rechts en links beschadigen Jetten uiteraard niet.

 

Afbeelding: Wikipedia / Wikimedia Commons