Hun verzamelde kennis over het onderwerp vult hooguit een vingerhoedje, toch gaan ze vol op het orgel.

Sargasso kwam gisteren met een interessante analyse van het Nederlandstalige Twitterdebat over het onderwerp klimaat. En wat blijkt? In Nederland is het “opvallend hoe groot de rol is van de rechtse columnisten, rechtse politici, verdwaalde wetenschappers en de hardcore ontkenners.” De hoofdrol is uiterst rechtse commentatoren als Joost Niemoller, Syp Wynia, Leon de Winter, Wierd Duk en Derk Jan Eppink – de Telegraaf/(voormalig)Elsevier as zogezegd – voor extreemrechtse politici als Geert Wilders, Martin Bosma en Thierry Baudet, en voor publicaties als GeenStijl en (vooral) De Telegraaf.

Verder valt op hoeveel extreemrechtse Twitteraars er in de netwerkanalyse een grotere stip krijgen (en dus meer doorklinken in het Twitterdebat). Het zijn types die u ongetwijfeld wel herkent als u op Twitter zit: zich ‘realist’ noemende types met profielen vol Nederlandse en Israelische vlaggetjes, met verwijzingen naar de EUSSR of Nexit, en vaak een pseudoniem ‘omdat er in ons land geen echte vrijheid van meningsuiting is’. Het soort, kortom, dat u na een korte eerste kennismaking wijselijk een block geeft, figuren met namen als ‘Frenkie4Allll’, ‘Trump023’ en ‘Veldkamp152’.

Het meest opvallende aan bovengenoemde verzameling is dat er hele jaren voorbij gaan waarin je deze tweeps niet op een mening over klimaatverandering zult betrappen. Dat is niet zo vreemd. Hun verzamelde kennis over het onderwerp past in een vingerhoedje en hun passies liggen normaal gesproken bij andere debatten – over immigratie, en vooral over de islam. Maar opeens hebben ze zich massaal op het klimaatdebat gestort. Zo massaal dat ze met hun gekwetter het debat op Twitter lijken te overheersen.

Nu kunnen we op basis daarvan concluderen dat Twitter misschien geen gezond medium is. Maar het zou ons ook aan het denken moeten zetten. Blijkbaar zijn deze figuren ook te mobiliseren voor andere onderwerpen dan hun extreemrechtse hobby’s – immigratie, islam, anti-EU – zolang de boodschap maar voldoende hysterisch wordt gebracht. Ze slaan aan op de toon, niet op de inhoud. Het is dezelfde ongerichte extreme emotie die we kennen van de Franse Gele Hesjes, waarbij de inhoud ondergeschikt is gemaakt aan de daad.

Dat een neofascistische kliek online zich hieraan overgeeft is erg genoeg. Erger is dat hun kernboodschappen vervolgens door mainstream politici worden overgenomen: CDAers en VVDers die opeens over ‘klimaatdrammers’ praten en doen alsof de wetenschappelijke consensus over opwarming van de aarde kan worden gereduceerd tot ‘een mening’. Die politici zouden eens om zich heen moeten kijken, en zich afvragen of dit echt het gezelschap is waarin ze willen verkeren. Men oogst immers wat men zaait…

Ter afsluiting: NASA publiceerde vandaag data van wereldwijde temperatuurmetingen in historisch perspectief. Van de warmste 19 jaren in de afgelopen honderd jaar vallen er 18 in de 21ste eeuw. De vier warmste jaren in die 100 jaar waren… 2015, 2016, 2017 en 2018.