Jazie ‘linkser dan links’ Veldhuyzen kondigde op 20 maart, een dag voor de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen, aan dat hij de wet niet wil handhaven als raadslid. Het kraakverbod moeten we negeren, pleitte Veldhuyzen. Dat houdt hij nog steeds vol. Het oproepen tot het niet volgen van de wet is zeer kwalijk en zelfs een politicus als Wilders toornt zich niet hieraan.

Binnen de wet
‘Verzet, maar binnen de perken van de wet,’ zei PVV-leider Wilders over de asielcrisis in Nederland. Er lag geen nadruk op het laatste, maar toen het hem gevraagd werd benadrukte hij dat verzet binnen de wet zou moeten. BIJ1-duoraadslid Jazie Veldhuyzen gaat echter verder. ‘Het niet handhaven van het kraakverbod’ is één van zijn speerpunten.

Kraken
Als dit in het licht wordt gehouden van de inbraken door uitgeprocedeerde asielzoekers deze maandag, is te zien hoe kwalijk dit is. Een bewoner van moest zijn huis fysiek beschermen tegen deze krakers. Dit staat in lijn met zijn oproep om het recht op bezit, één van de natuurrechten van filosoof Locke, ter discussie te stellen. Het ter discussie stellen mag, maar het oproepen om het recht van bezit te negeren gaat lijnrecht tegen de fundamenten van ons Burgerlijk Wetboek in – juist het wetboek waarmee eigendomsconflicten worden opgelost.

Onrechtstatelijke politicus
Bovendien is het kraakverbod is niet alleen rechtvaardig, ook is het simpelweg een wet. De wet moet gevolgd worden. De oproep van Veldhuyzen gaat tegen de rechtstaat in: juist het recht houdt onze samenleving bij elkaar, zorgt voor orde en rust, gerechtigheid en een goede economie. Dit zijn allen uiterst belangrijke factoren. Zonder wet, geen natie. Bovendien zou Veldhuyzen juist in zijn rol als politicus een voorbeeldfunctie moeten hebben. Als het voorbeeld is om crimineel gedrag te vertonen, is Veldhuyzen zijn -al geringe- plek als politicus van Amsterdam niet waardig.

Afbeelding: Wikipedia, Wikimedia Commons