De Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes, oud-hoofdredacteur van de Volkskrant, maakte op 12 december een racistische grap. Op sociale media reageerden mensen woedend hierop.

Naar aanleiding van het vertrek van raadslid Henk Blok van Hart voor Hilversum zei Broertjes: ‘ik hoop niet dat het verhaal van de zeven negertjes, zoals we dat vroeger…’ Hij kon zijn zin niet afmaken, want hij werd onderbroken door gelach. Alleen Rebecca Timmer, die afscheid heeft genomen van de SP en is overgestapt naar BIJ1, kon niet om de grap lachen. Zij stopte net als Blok ook met haar raadswerk.

Broertjes gebruikte niet alleen het n-woord, maar refereerde ook naar het negentiende-eeuwse lied ‘Tien kleine n*gertjes’.  Dit lied is in 1869 geschreven, vier jaar na de afschaffing van de slavernij in de Verenigde Staten. Oorspronkelijk ging het om tien kleine indianen, maar in de minstrel show of blackface minstrelsy werd het liedje ook gebruikt. Deze shows, heel populair in de Verenigde Staten, waren door en door racistisch en maakten zwarte mensen belachelijk als lui en dom.

BIJ1-lid Lynn Fokkens, die op de tribune zat vanwege het afscheid van Timmer, was woedend en maakte een serie tweets hierover.

 

Update 16:13

Een oplettende lezer wees ons erop dat ‘Zeven kleine n*gertjes’ een Poëziealbumversje is. Hier doelde Broertjes misschien op. Hoewel in het liedje ‘Tien klein n*gertjes’ er telkens een weg gaat, totdat er nog maar een overblijft, wat meer past bij de context van vertrekkende raadsleden.

 

Afbeeldingen: Wikipedia / Wikimedia Commons