Ophef! Begin deze week was rechts Nederland, onder aanvoering van Leefbaar Rotterdam en de PVV, woedend op imam Fawaz Jneid, omdat hij de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb een afvallige zou hebben genoemd. Het ligt – uiteraard – allemaal wat genuanceerder. 

Jneid hield zijn verhaal in het Arabisch, een taal die de meeste Nederlanders natuurlijk niet spreken.

Jneid zegt dat in Nederland, de Nederlanders, de politici en de secularisten voeren ze oorlog tegen de dawah (het uitnodigen) van de islam en salafi dawah specifiek. Harb betekent oorlog. Hij rekent Aboutaleb tot hen die hiermee bezig zijn.

Vervolgens zegt hij dat hij het hypocriet (nifaaq) vindt dat iemand zo actief bezig is met bestrijden van islam en vervolgens tegen de media zegt dat hij een salaf is. Want voor zijn tirade over Aboutaleb zei hij dat salafi betekent een moslim die Allah gehoorzaamt. Hij zei in aanloop naar zijn tirade dat het nifaaq ( hypocrisie) is om te beweren dat je allah gehoorzaamt en vervolgens allerlei dingen doet die in strijd zijn met de islam.

Jneid noemt Aboutaleb geen munafiq. Dat is iemand hypocriet noemen ( theologische context: iemand die zich als moslim voordoet maar eigenlijk niet in de islam gelooft). Jneid heeft dat niet gezegd over Aboutaleb. Sterker nog, in het begin van de video zegt hij: Aboutaleb zegt dat hij in islam gelooft en hij rekent zich tot de moslims. Jneid zegt dat waar het hem om gaat is dat Aboutaleb iets beweert in de media, maar dat zijn handelingen laten zien dat hij Allah niet gehoorzaamt. Allah niet gehoorzamen wordt gezien als zondig zijn. Iedereen kan zondigen. Beweren dat Jan of Piet Allah niet gehoorzaamt betekent in wezen: hij is slecht bezig. Meer niet.

De ophef over de uitlatingen van Fawaz Jneid is dus eigenlijk ophef om niets. Natuurlijk staat Jneid een strenge islam voor, maar hij heeft Aboutaleb niet bedreigd en ook heeft hij de Rotterdamse burgemeester niet als afvallige bestempeld.

Meer kennis van het Arabisch en ook van het islamitische theologische gedachtegoed is nodig, zodat we niet steeds enorme ophef gaan maken over niets.

 

Uitgelichte afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons