Dat was even lachen deze week: de gemeente Amsterdam bleek een heuse instructiekaart te hebben gemaakt voor ambtenaren waarop werd aangegeven op welke wijze zou moeten worden gesproken over homo’s, transgenders en andere LHBT’s. ”Orwelliaanse nieuwspraak” werd er gezegd.

Ook worden ambtenaren verzocht om in het vervolg niet meer de term ”dames en heren” gebruiken. Vooral dat is behoorlijk lachwekkend en het dient niemand. De gemeentemedewerkers die de aanwijzingen hebben bedacht, zullen het zelf echter ongetwijfeld uiterst serieus hebben genomen. Voor de meeste mensen buiten de Stopera werkt het vooral op de lachspieren.

Maar de onvermijdelijke Twitter-ophef was behoorlijk overdreven. Hysterisch bijna. Je zou er haast van gaan denken dat de gemeente Amsterdam een heilige oorlog was begonnen tegen alles wat hetero en cisgender is. Bijzonder was ook dat uitgerekend op dezelfde dag de Amerikaanse president Trump aankondigde dat transgenders niet welkom zijn in het leger. Over deze discriminatie maakten de hysterici een stuk minder druk.

Bovendien is het niet zo dat ambtenaren, laat staan burgers, verplicht zouden worden om deze nieuwe termen te gebruiken. Het is een richtlijn. Een onzinnig en lachwekkende richtlijn, maar wel vrijblijvend. Er was feitelijk amper iets aan de hand, als je tenminste even wegdenkt dat ambtenaren zijn betaald om deze handleiding te schrijven. Maar er wordt wel meer geld verspild op gemeentehuizen.

Het toont wel opnieuw aan dat de gender-discussie uiterst gevoelig ligt. En dat is jammer voor transgenders die hier verder ook niet om gevraagd hebben. Zowel de voorstanders als de tegenstanders van dergelijke ”nieuwspraak” zouden hun prioriteiten op dit vlak wellicht wat kunnen bijschaven. Intussen mag er natuurlijk best een beetje gegniffeld worden om deze geforceerde progressieve scheet in de republiek Amsterdam.