Gisteren werd bekend dat de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD een belangrijke verantwoordelijkheid heeft gehad bij het onderzoek naar de Russische beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen. De diensten gaven de FBI bruikbare informatie door over de Russische hackgroep ‘Cozy Bear’, stellen Nieuwsuur en de Volkskrant.

Strijd
De Nederlandse hackexperts zagen met hun blote ogen hoe de Russen het Witte Huis en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken binnendrongen. Ook het bestuur van de Democratische Partij werd digitaal binnengevallen door Cozy Bear. Het komt het tot een strijd van 24 uur tussen de Amerikanen en Rusland. De VS slaagt er uiteindelijk in om de Russen af te weren. “Een westerse bondgenoot” zou behulpzaam zijn geweest. Dat bleek Nederland te zijn geweest.

Operatie Mincemeat
Het is niet de eerste keer dat er spionagetactieken worden gebruikt om andere landen te verzwakken. Operatie Mincemeat is een historisch voorbeeld hiervan. In de Tweede Wereldoorlog probeerde de Britse veiligheidsdienst MI5 het Duitse opperbevel van desinformatie te voorzien. Londen probeerde Duitsland wijs te maken dat er een invasie zou plaatsvinden op Griekenland en Sardinië. Dat was verstandig, want zo hadden de geallieerden de mogelijkheid om Sicilië binnen te vallen.

Englandspiel
Ook de Duitsers waren vindingrijk. Door Nederlandse geheim agenten gevangen te nemen bij een dropping konden de nazi’s valse informatie sturen naar de geallieerden. Als de Special Operations Executive niet met de Nederlandse agenten had gecommuniceerd, was dit niet mogelijk geweest. Het merendeel van de 59 agenten werd geëxecuteerd in kamp Mauthausen. Dankzij twee ontsnapte agenten werden de Britten ingelicht over het Englandspiel. Op het Binnenhof en in kamp Mauthausen hangen gedenktekens voor de omgekomen agenten.

Enigma
De Atlantische Oceaan was in de Tweede Wereldoorlog van groot strategisch belang. De Duitsers hadden grote invloed op de oceaan door hun goed gebruik van geheime codetaal. In 1943 werd deze gekraakt door het team van Alan Turing en zijn Enigma-M3-machine. De oorlog nam een andere wending na deze bijzondere bijdrage van Turing. Helaas verging de wetenschapper zelf het minder goed: hij werd veroordeeld wegens homoseksuele handelingen en pleegde zelfmoord na de verschrikkelijke straf van chemische castratie. In 2009 kreeg de informaticus een eerherstel. De film The Imitation Game laat het kraken van de Duitse code en het onmenselijke lot van Turing zien.

Filmisch
Ook deze actuele operatie leent zich voor een film. Er is nog onderzoek naar de precieze invloed, maar het verhaal is erg filmisch. Naast het bouwen van bruggen en dijken krijgt Nederland internationale bekendheid door onze informatici. Alle lof voor hen.

Afbeelding: Pixabay