Bas Paternotte schrijft op zijn site TPO kritisch over het autobeleid van VVD-wethouder Litjens in Amsterdam. Het college wil namelijk delen van Amsterdam autovrij maken, wat tegen het landelijke partijprogramma van Amsterdam ingaat. Dat klopt, maar het is staatsrechtelijk helemaal niet zo vreemd als Paternotte wil doen voorkomen.

Zoals bekend is leven we in een land met een poldermodel. Standpunten moeten worden uitgeruild om tot een compromis en een meerderheid te komen, in tegenstelling tot het Britse districtenstelsel. Dit poldermodel geldt ook voor de gemeentes. In deze casus is het dus zo dat de VVD zijn standpunt wat betreft de toegang van auto’s in de stad heeft moeten opgeven voor een ander standpunt. Zo gaat het en zo is het altijd al gegaan, dat is dus helemaal niet raar.

Bovendien is het zo dat gemeentefracties van landelijke partijen kunnen verschillen van mening met hun landelijke moederpartij. Ook dat is oud nieuws. Het is denkbaar dat de VVD landelijk voor de bereikbaarheid van steden met de auto is, en het per gemeente kan verschillen.

Zo vreemd is het standpunt van wethouder Litjens dus helemaal niet.

Afbeelding: Wikimedia Commons