Terwijl een dag eerder Israël aan de grens met Gaza tientallen Palestijnse demonstranten, waaronder kinderen, had doodgeschoten besloot de Amsterdamse VVD-afdeling een Israëlische vlag op te hangen en hierover trots te twitteren. Want DENK Amsterdam had een Palestijnse vlag opgehangen.

Deze vlagactie zorgde voor onrust onder VVD’ers. Op de besloten Facebookboekgroep ‘Liberale vrienden’ plaatste VVD-lid Maarten Dirkse een boos bericht:

Wat zou deze afdeling, die toch bestaat uit mensen die voor de rest competent en politiek scherp zijn, bezielen om zoiets… tja, laten we het maar gewoon zeggen: zoiets doms te posten?

Ten eerste is dit gratis reclame van de VVD voor DENK. Ten tweede is het natuurlijk in hoge mate toondoof. Zo ongeveer alle grote mensenrechtenorganisaties spreken zich momenteel in de sterkste bewoordingen uit tegen het staatsgeweld van Israel tegen Palestijnse burgers (oa minderjarigen met scherp door het hoofd schieten). Zelfs VVD minister Stef Blok zegt dat het dodental ‘m “erg aangrijpt” en onze buitenlandwoordvoerder Han Ten Broeke, die tien dagen geleden nog kritiekloos statements van het Israëlisch ministerie van defensie retweette, is muisstil.

Zo niet de VVD Amsterdam. Moeten we concluderen dat deze afdeling de slachting van de afgelopen dagen een warm hart toedraagt? Dat juist nu het geschikte moment wordt geacht om Israël, terwijl het ongewapende burgers doodt, een hart onder de riem te steken? Dat de partij, die in onze hoofdstad opkomt voor vrijheid en gelijkheid, geen moeite heeft met het bloedig neerslaan van een demonstratie voor vrijheid van mensen die vastzitten in een grote openluchtgevangenis, simpelweg omdat ze niet Joods zijn?

Ik ben benieuwd of er hier iemand is die zich aan een verklaring wil wagen.

Dus terwijl Stef Blok voorzichtig kritiek levert en VVD-buitenlandwoordvoerder Han ten Broeke zwijgt lijkt de VVD Amsterdam  met deze actie, ook al bedoelen ze het misschien helemaal niet zo, het Israëlische geweld te steunen.

Het bericht van Drikse roept nogal wat reactie op, instemmend en afwijzend. De VVD-achterban is in tegenstelling tot de achterbannen van PVV, SGP en ChristenUnie niet zonder meer pro-Israël. Misschien zorgt de actie van VVD Amsterdam er wel voor dat er binnen de partij een debat ontstaat over het Israëlstandpunten van de VVD.

 

Omdat het een bericht is uit een besloten Facebookgroep is na toestemming van de auteur van de FB-post dit verhaal gemaakt. 

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons