Het Forum voor Democratie en het CDA bemoeien zich ook met het Haagse steekincident van afgelopen weekend. Ze vinden dat de politie niet zo snel had mogen verklaren dat de verdachte een ‘verward persoon’ was.

Op sociale media riepen boze rechtse tweeps in koor dat het tragische steekincident in Den Haag een terroristische aanslag was, omdat de verdachte Allah Akbar had geroepen. Volgens terrorisme-experts zegt dit echter niets. Allah Akbar (God is groot) zegt een moslim immers bij veel gelegenheden. De verdachte was bovendien een goede bekende bij de politie en stond bekend als een ‘verwarde man’.

Maar natuurlijk geloofden rechtse tweeps de politie niet. Het was een aanslag, een islamitische aanslag, de de politiek-correcte politie hield de feiten bewust onder de pet. Net zoals bij de ‘aanslag’ op Amsterdam Centraal Station door een automobilist die onwel was geworden. Linkse politiek commentatoren stelden daarom terecht de vraag of rechts soms heel graag een aanslag wil.

Tot zoverre de sociale media. Dat het Forum voor Democratie zich door deze populistische sentimenten laat leiden wekt natuurlijk geen verbazing. Het FvD drijft op dit soort gevoelens. Dat het CDA zich bij monde van Madeleine van Toorenburg ook in het populistische koor mengt is daarentegen opmerkelijk. Niet omdat het CDA zich verre van populisme houdt – onder Sybrand Buma is de partij behoorlijk naar rechts en naar het nationalisme opgeschoven – maar omdat dit toch weer een nieuw dieptepunt is. Een traditionele partij als het CDA zou toch moeten vertrouwen in de instituties die onze rechtsstaat beschermen, zoals de politie? Door mee te zingen in het koor der populisten draagt ook het CDA bij aan het toenemende wantrouwen in onze instituties. Dat is de zoveelste deconfiture van de partij die zegt voor normen en waarden te staan.

Vrij naar Valerius: O CDA, let op u saeck!

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons