Universitair docent journalistiek Peter Burger heeft van Stichting Skepsis de Piramidependelprijs gewonnen voor zijn oeuvre. Burger bestrijdt al meer dan dertig jaar nepnieuws.

 

Volgens critici pakt Burger vooral politici PVV en Forum voor Democratie aan, en laat hij links vrijwel ongemoeid. Is Burger bevooroordeeld? Hij ontkent dit en legt dit ook uit op de website van Universiteit Leiden:

Politici van deze partijen hebben een afwijkend mediadieet. Ze spreken regelmatig hun wantrouwen uit in de mainstream media. Daarom zoeken ze hun nieuws in alternatieve bronnen, van RT (Russia Today) tot bekende individuele twitteraars uit de rechtse hoek. Dat levert nieuws op dat minder grondig is gecheckt, en daardoor meer onwaarheden bevat. Ik vraag mijn critici keer op keer om ook voorbeelden te geven van foto’s en video’s met valse context uit de linkerhoek, maar die kunnen ze amper geven.

Volgens Burger verspreiden sommige politici nepnieuws voor eigen gewin, zoals René Dercksen van de PVV:

In sommige gevallen rectificeren de politici hun tweets, of zij verwijderen een retweet van een onjuist bericht. Maar vaak reageren ze met ‘nou, en?’. Zoiets zag je bijvoorbeeld gebeuren na een tweet van PVV-er René Dercksen. Hij stuurde foto’s de wereld in van geweld door antifascisten. Op één van die foto’s was het Antifa-logo duidelijk gephotoshopt, en een andere afbeelding bleek een foto van heel andere rellen. De onderliggende argumentatie was: deze specifieke tweet mag dan niet kloppen, maar het vraagstuk dat ik hiermee aan de kaak wil stellen bestaat wel degelijk

De Piramidependelprijs is ook een aanmoedigingsprijs. Studenten journalistiek moeten kritisch naar bronnen leren te kijken en niet alles voor waar aannamen.