Er was nauwelijks media-aandacht voor, maar twee dagen geleden werd er brand gesticht bij een moskee in Drachten. Moslimhaat wordt echt een probleem in Nederland.

 

De term islamofobie is nogal ongelukkig, omdat in dit begrip er geen onderscheid wordt gemaakt tussen kritiek op de islam en haat tegen moslims. Kritiek op de islam moet gewoon kunnen, want geen enkele religie of ideologie is boven de kritiek verheven. Haat zaaien tegen mensen is daarentegen andere koek. Praten over een ‘tsunami van islamisering’, pleiten voor een ‘kopvoddentax’ en moskeeën ‘haatpaleizen’ noemen, dat heeft niks meer te maken met het gewoon geven van kritiek. En dit soort haattaal is indirect verantwoordelijk voor het geweld tegen moslims.

Anti-islamitische activisten gaan een stap verder dan populistische politici en opiniemakers. De extreemrechtse organisatie Identitair Verzet voert provocerende acties tegen moskeeën. In Duitsland werd met varkensbloed een macaber ritueel uitgevoerd, om de grond waarop een moskee zou worden gebouwd te ontheiligen. Daarnaast klimmen gekken in Duitsland en in Nederland op het dak van een moskee, om op deze manier tegen de islam te demonstreren. Zo hebben in september vorig jaar activisten van Identitair Verzet de nieuwe Turkse Diyanet moskee in Venlo ‘bezet’. Ze klommen op de moskee in aanbouw en ontrolden daar spandoeken met teksten als ‘Islamists Not Welcome’, ‘Geen moskee in onze wijk’, en ‘Geen jihad in de straat’. Van het ontheiligen van moskeeën is het nog maar een kleine stap naar het in brand steken van islamitische gebedshuizen.

Justitie moet brandstichters keihard aanpakken, maar ook activisten die moskeeën ‘bezetten’. En verbale moslimhaat moet zo veel mogelijk in het publieke debat worden bestreden.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons