Toen in 1977 bij De Punt een trein werd gekaapt door negen Molukkers was Nederland in rep en roer. De reden van de kaping was het feit dat de belofte van de Nederlandse regering, dat de Molukkers een eigen staat zouden krijgen, nog niet was ingelost. De kaping duurde 12 dagen en van de kapers zouden er slechts 3 overleven. Ook een gekaapte vrouw kwam onbedoeld om het leven door Nederlands vuur.

Deze week verschenen er drie nieuwe getuigen in deze zaak. Volgens hen, allen voormalig officieren, was het niet de bedoeling dat de kapers het voorval zouden overleven. Het was “niet de bedoeling dat de kapers voor de rechtbank zouden verschijnen”, zou de bedoeling van toenmalig minister van Justitie Van Agt zijn geweest. Dit heeft ervoor gezorgd dat voormalig premier Dries van Agt ondervraagd zal worden over de zaak.

Van Agt is allesbehalve te spreken over de beschuldiging: ,,Ik ben verplicht te verschijnen als de rechter me oproept. Tenzij ik doodziek in een ziekenhuis lig. En ik zou bijna doodziek worden van deze buitengewoon pijnlijke aantijging’’, zegt hij daarover. Op 29 mei wordt de zaak vervolgd en zal er wellicht meer duidelijkheid zijn.

Afbeelding: Wikimedia, Wikipedia Commons