Nederland gaat weer verdachten uitleveren aan Turkije, een jaar na de couppoging. Dit heeft minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok gezegd. De Turkse autoriteiten hebben hem gegarandeerd dat de verdachten een eerlijk proces zullen krijgen. Jaja.

 

Even ter nuance, de verdachten zijn mensen die verdacht worden van gewone misdrijven als bijvoorbeeld drugshandel en niet van een dissidente politieke opstelling. Maar toch, Turkije is geen rechtsstaat meer. Blok kan dan misschien wel de garantie hebben gekregen dat de verdachten een eerlijk proces krijgen maar de vraag is natuurlijk of ze dit wel krijgen. Turkije, waar tienduizenden politieke tegenstanders zijn opgesloten en waar president Erdogan graag de doodstraf weer wil invoeren, is namelijk absoluut geen rechtsstaat.

Volgens de website van NOS zal de Nederlandse rechter vandaag beoordelen of het voornemen van Stef Blok wel kan en of de afspraken die Nederland gemaakt heeft met Turkije verdachten wel een eerlijk proces garanderen. Mijn gok is dat die uitspraak negatief uitvalt en Blok nul op het rekest krijgt.

Sowieso zou de VVD eens aan introspectie moeten doen wat hun bewindslieden op Justitie betreft. Eerst had je Fred Teeven die tegen De Groene Amsterdammer gezegd had op de advocatuur te willen bezuinigen om de positie van verdachten te verzwakken. Iets wat Teeven daarna glashard ontkende omdat hij verkeerd zou zijn geciteerd, wat trouwens niet klopt. En nu heb je dus Stef Blok die mensen die verdacht zijn van een misdrijf in Turkije wil overleveren aan de genade van Recep Tayyip Erdogan. Het is eigenlijk schandalig. Juist een partij die vrijheid en democratie hoog in het vaandel heeft staan moet zich voor 100% voor de rechtsstaat inzetten. Dat is liberaal.

 

Afbeelding: Wikipedia / Wikimedia Commons