Na 27 jaar hebben Griekenland en Macedonië een oplossing gevonden voor het meningsverschil over de naam van het land Macedonië.

 

Toen Macedonië in 1991 onafhankelijk werd, tijdens het uiteenvallen van Joegoslavië, was Griekenland gepikeerd omdat het nieuwe land Macedonië heette. In het noorden van Griekenland is er namelijk ook een provincie die Macedonië heet en de Grieken waren bang dat de nieuwe republiek aanspraak zou maken op Grieks-Macedonië. Omdat Macedonië echter Macedonië bleef heten hield Griekenland pogingen van Macedonië tegen om lid van de EU te worden.

Aan dit naamsconflict lijkt nu een einde te zijn gekomen. Zoran Zaev, de minister-president van Macedonië, verklaarde dat hij met Griekenland heeft afgesproken zijn land om te dopen in de Republiek Noord-Macedonië. Alexis Tsipras, de minister-president van Griekenland, noemde dit een ‘goede deal’ . Zaev zei verder dat het akkoord de weg vrij moet maken voor de toetreding van Macedonië, dat dus straks Noord-Macedonië zal gaan heten, tot de NAVO en de Europese Unie.

Helemaal rond is het nog niet. Tsipras vertelde dat het Griekse parlement nog moet instemmen met dit compromis.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons