Met de vraag ‘als je [in Amsterdam] niet dronken over straat mag lopen, wat moet je dan?’ is de toon gezet. Toeristen in onze hoofdstad zien Amsterdam als een kermis waar je los mag gaan met de nodige hoeveelheid alcohol en wiet in je systeem. Dit wil de stad veranderen met een nieuw plan.

Het is niet de eerste keer dat er actie wordt ondernomen tegen overlast van toeristen. In het plan staat dat toeristen worden aangesproken op hun gedrag, boetes krijgen als ze zich misdragen en dat er meer openbare toiletten moeten komen.

‘Aan de ene kant zeggen we: geniet van de vrijheid die onze stad te bieden heeft, aan de andere kant geven we een boete als je je niet aan de regels houdt. Iedereen is welkom, zolang je maar respect hebt,’ zegt Nico Mulder van Amsterdam Marketing op NOS Radio 1.

Een deel van het probleem is ook de marketing die de laatste jaren zo actief in het buitenland een rol heeft gespeeld. Het is aan het huidig college en de raad om minder reclame te maken voor onze stad. Een luxepositie, maar het is een maatregel die nodig is om onze stad leefbaar te houden.

Afbeelding: Flickr