Commotie in christelijk Nederland! Bekende Christelijke Nederlanders (BCN’ers) Mariecke  van Den Berg, Godian Ejiogu, Wielie Elhorst, Claartje Kruijff, Samuel Lee, Vallery Linger, Janneke Stegeman, Matthea Westerduin, Maria Westerduin en Belula Yosef hebben er grote moeite mee dat FvD-leider Thierry Baudet een podium krijgt in een kerk.

 

Aanleiding van hun open brief is een bijeenkomst op 11 november in de Baptistengemeente De Verbinding in Amsterdam, waar Baudet met EO-journalist Andries Knevel en ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind in gesprek zal gaan. De linkse christenen hebben principiële bezwaren tegen Baudet, omdat hij pleit voor ‘blanke dominantie’ en de verkrachtingsgoeroe Julien Blanc heeft verdedigd.

 

Ze willen Thierry Baudet niet de toegang tot de kerk ontzeggen, maar hebben moeite met het format. Het wordt namelijk een gesprek en geen discussie, en Baudet zal derhalve niet kritisch op zijn foute standpunten worden ondervraagd.

Baudets politieke positie en retoriek kan niet buiten beschouwing worden gelaten bij een gesprek over geloof en drijfveren. Zeker omdat politiek en christendom in Baudets retoriek nauw verbonden zijn. Voor Baudet is het christendom onderdeel van ‘onze’ superieure beschaving, van de ‘blanke dominantie’ die hij in stand wil houden en bedreigd ziet.

Martin Luther King, net als Boertjens Baptistenpredikant, streed tegen een christendom van witte dominantie. De organisatoren lijken zich weinig bewust van het feit dat Baudets (cultuur)christendom verdacht veel lijkt op een racistisch christendom waar zo lang tegen gestreden is. Een christendom waaraan anderen misschien mee mogen doen, maar alleen op ‘onze’ voorwaarden. (…) We hopen daarom dat De Verbindingskerk haar naam recht zal doen en verbinding zoekt met mensen die precies door de politiek van Baudet worden uitgesloten: niet-witte christenen, vluchtelingen, moslims, mensen buiten de middenklasse, vrouwen.

Baptistenvoorganger Joël Boertjens, organisator van het debat, lag eind vorig jaar onder vuur vanwege zijn gepeperde uitspraken over de islam. Volgens theoloog des Twitterlands Alain Verhey maakte deze ‘rechtse dominee’ gebruik van het PVV-frame ‘door te spreken over islamisering’ en door de islam een ideologie te noemen.

Theologen over islamkritische dominee: Hij maakt gebruik van het Wierd Duk-frame

Voorganger Joël Boertjens: ‘Christelijke media durven de duistere kant van de islam niet te benoemen’

 

Afbeelding: Screenshot Youtube