Een 64-jarige man uit Sittard moet voor de rechter komen omdat hij Recep Tayyip Erdogan heeft beledigd. De Limburger stuurde de Turkse ambassade emails, waarin hij de Turkse president met de Duitse Führer en Rijkskanselier vergeleek. De Turkse ambassade deed aangifte.

 

Het beledigen van een ‘bevriend staatshoofd’ is in Nederland nog steeds strafbaar. Dat was ook in de jaren dertig van de vorige eeuw het geval. De regeringen-Colijn waren doodsbenauwd om Adolf Hitler voor het hoofd te stoten en de vrijheid van meningsuiting in Nederland moest daarvoor dikwijls wijken. Zo werd een antifascistische tentoonstelling in Amsterdam gecensureerd en werden de meest kwetsende stukken weggehaald, om de nazi’s maar niet op de kast te jagen. Ook werd in 1936 hoofdredacteur Johan Ankersmit van Het Volk voor de rechter gedaagd, omdat zijn krant een spotprent over de Führer had gepubliceerd. Ankersmit werd aanvankelijk veroordeeld, maar in hoger beroep vrijgesproken.

Recep Tayyip Erdogan vergeleek zichzelf niet zo heel lang geleden met Hitler. Hij zei een presidentieel systeem te willen invoeren met veel macht voor de president, zodat hij net zo veel macht zou hebben als Hitler. Toen hierover ophef kwam zeiden zijn woordvoerders uiteraard dat de president bewust verkeerd werd geciteerd, om Erdogan zwart te maken, maar de Turkse leider maakte gewoon een freudiaanse verspreking.

De wijze waarop Erdogan Turkije zuivert van andersdenkenden en de democratie en de vrijheid van meningsuiting om zeep helpt doet echter heel erg denken aan de manier waarop Hitler in 1933 de Weimar-democratie de nek omdraaide. Natuurlijk heeft Erdogan niet op grote schaal genocide gepleegd (hij ontkent ‘slechts’ dat het Ottomaanse Rijk de Armeense Genocide heeft gepleegd, een volkerenmoord die de latere Holocaust inspireerde), maar de Hitler van de jaren dertig doet erg denken aan de Erdogan van nu. Erdogan wil bovendien de doodstraf herinvoeren. De Weimar-republiek kende weliswaar de doodstraf, maar die werd zelden toegepast. Na de machtsovername van Hitler werd de doodstraf flink uitgebreid, werden er een boel guillotines bijgebouwd en zouden er jaarlijks tientallen hoofden worden afgehakt. Ten slotte sloten de nazi’s hun politieke tegenstanders op: politici, journalisten, advocaten en anderen, wat Erdogan natuurlijk ook doet met kritische journalisten, Gülenisten en HDP-aanhangers.

Het is natuurlijk niet heel wijs om de Turkse ambassade te bestoken met beledigingen, maar de 64-jarige man uit Sittard verdient onze solidariteit. Omdat ‘bevriende staatshoofden’ niet boven kritiek verheven zijn, zeker niet dictators die zich door Hitler laten inspireren.

Afbeelding: Screenshot Youtube