De Socialistische Partij mikt op de PVV-kiezers. De Grote Roergangster (pun intended) vindt ‘Nederlandse normen en waarden’ belangrijk.

 

De Socialistische Partij en het CDA lijken wel een beetje op elkaar. De SP is uiteraard sociaal-economisch links en het CDA centrumrechts, maar beide partijen hebben iets gezelligs, iets nostalgisch, iets katholieks, iets Brabants. De SP is zoals u wellicht weet begonnen als een maoïstische splinterpartij, maar het idee van de massapartij, dat SP’ers de wijken in moesten om te luisteren naar wat er bij het gewone volk leefde, heeft voor een völkische Wende gezorgd. Hierdoor lijkt de partij soms meer op de PVV dan op GroenLinks en de PvdA. Zoals het CDA dankzij het omarmen van de oud-Hollandse spelletjes door Sybrand Buma soms meer feeling lijkt te hebben met de PVV en het Forum voor Democratie dan met de ChristenUnie.

Natuurlijk, de SP en het CDA verschillen in principieel opzicht enorm van de PVV. De PVV appelleert niet slechts aan Nederlandse nostalgie, maar wil allemaal buitenissige dingen als moskeeën sluiten, de grenzen dicht voor vluchtelingen, enzovoort. En de partij trekt doodenge figuren aan die openlijk nazi zijn (de ex-lijsttrekker van Rotterdam) of zeggen dat moskeeën in de brand zouden moeten vliegen (de nog-niet- ex-lijsttrekker van Utrecht). Je kunt en moet misschien zelfs wel kritiek hebben op de fictie van de ‘gewone Nederlander’ van Sybrand Buma en het geflirt van de tovenaarsdochter van Oss met ‘Nederlandse normen en waarden’,  maar hun appel op vaderlandsliefde is uiteraard niet een-op-een te vergelijken met de rabiate nonsens die Geert Wilders en de zijnen over ons uitstorten. Toch is het uitsluiten van nieuwkomers, met een beroep op Nederland, verontrustend.

Nationalisme is ten diepste kleingeestig. Het is een vorm van Identity Politics. Als liberaal vind ik het veel belangrijker wat iemand doet, dan zijn/haar nationaliteit, religie, seksuele geaardheid, kleur, gender enzovoort. Navelstaren leidt nergens toe, alleen tot meer onbegrip tussen de verschillende groepen en de behoefte om zich tegen de ander af te zetten. Het is vanzelfsprekend goed dat de SP oog heeft voor de man in de straat en ik hoop dat veel PVV-kiezers de overstap naar de SP maken. De SP komt namelijk wel echt voor de ‘onrendabelen’, de ‘deplorables’ op. Maar Lilian Marijnissen cum suis moeten zich verre houden van feitenvrij populistisch geneuzel.  Soms is het immers ook goed niet naar het volk te luisteren. De man in de straat heeft soms wel eens gelijk. Maar dikwijls ook niet.

 

Afbeelding: © Myrthe Hilkens.