Lachen. Thierry Baudet zegt in een interview met Quote Magazine dat ‘vrouwen in het algemeen minder ambitie hebben dan mannen en zich meer bezighouden met familieachtige dingen’ en de hele goegemeente valt over hem heen.

Bij Pauw waren die avond toevallig Susan Smit en Marion Pauw te gast om hun nieuwe boek te promoten. En terwijl ze smalend om Baudets bewering zaten te lachen is het onderwerp van hun boek toch een illustratie dat Baudet met die constatering over familieachtige dingen wel een punt heeft. Ik zie in ieder geval niet zo snel twee mannen samen een boek over liefdesverdriet op de mark brengen.

Maar hoe zit het met de ambitie? Met de wil om te excelleren? Dat vrouwen veel minder vaak full time werken is gewoon een feit en blijkt uit cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau. Uiteraard kun je dit wijten aan dure of gebrekkig georganiseerde kinderopvang en diep ingesleten calvinistische cultuurpatronen. Er is best een discussie te voeren of – en zo ja in hoeverre dit soort factoren een rol spelen. Maar part time ergens in excelleren of de top bereiken kan niet, ook al denken ze daar bij GroenLinks uiteraard anders over.

 

De Mythe van het Glazen Plafond

Natuurlijk is Baudet een provocateur en zegt hij regelmatig dingen die echt pervers zijn. Maar hier beweert hij niets opzienbarends en dezelfde boodschap is al vaker en eerder verkondigd. Ook door (ambitieuze) vrouwen. In 2009, toen ze nog voor de Elsevier schreef, publiceerde NRC-redacteur Marike Stellinga ‘De Mythe van het Glazen Plafond.’ Korte samenvatting. Vrouwen hebben dezelfde mogelijkheden om carrière te maken als mannen en de reden dat ze dat in mindere mate doen heeft maar één oorzaak: minder ambitie en drive. Niks slechte kinderopvang of andere institutionele belemmeringen vond ze.

In mijn eigen (hoogopgeleide)vriendenkring zie ik hetzelfde. Full time werkende vrouwen zijn een kleine minderheid terwijl de mannen op een enkeling na wel allemaal een volledige baan hebben. Gevolgen van persoonlijke keuzes. Vrijheid blijheid en iedereen mag en moet vooral doen wat ie wil natuurlijk. Iedereen (man of vrouw) mag lekker mutsen verkiezen boven een loopbaan en maatschappelijk succes. Maar als vooral nogal wat vrouwen dat doen dan moet je niet een beetje dom op televisie gaan zitten smalen omdat boodschap en boodschapper je niet aanstaan.

Maar ik houd het verder kort vandaag want ik moet nog naar de Paasmis. Voor degenen die niet meer zo bekend zijn met het belangrijkste Christelijke feest, nee dat is geen Beauty Queen.

 

Ewoud Jansen is op twitter te volgen via @ewoudjansen